Rautsi talu perenaine Jana ja peremees Aarne

Coopiga eestlastesse tervist külvama

05.09.2022 Kohalik toit

Rautsi talu on tegusate saarlaste ettevõtmine. Just sealt saabub igapäevane tervis paljude eestlaste toidulauale. Oma edu valemiks peab talu lisaks suurele kogemusele ja kvaliteetsele kasvatusele ka Coopi kauplusi.

Rautsi talu põhiliseks tegevusalaks on köögi- ja juurviljade kasvatus. Just sealt tulevad kodumaised maitsvad kurgid, tomatid, kartulid, porgandid, peedid, lehtkapsad, maasikad, erinevad maitsetaimed ja veel palju teisi saadusi. Täna toimetavad talus peremees Aarne ja perenaine Jana ning noorperemees Taavi, kes üheskoos on loonud viisi, kuidas maaelu arendada ja edasi viia ning samuti luua uusi väljundeid köögivilja kasvatuses. 

Juur- ja köögiviljade kasulikkusest ei pea palju rääkima, see on teada kõigile. Soovituslik on süüa iga päev vähemalt 5 peotäit puu- ja juurvilju, valik võiks olla võimalikult mitmekesine. Rautsi talu saaduste loetelu võtab suisa silme eest kirjuks. Erinevate viljadega saab katta terve pere toidulaua. Eriti hea on varuda neid talviseks ajaks sügavkülma, et vitamiinid oleksid pimedal ajal kohe käepärast võtta.

Rautsi talu perenaine Jana

 

 

 

 

Väikesest talust suurte unistustega

Kui talurahvas 2012. aastal otsustas taas köögivilju kasvatama hakata, soovisid nad oma toodanguga jõuda iga eestlase toidulauale. “Tänaseks on see eesmärk mõnes mõttes täitunud, kuna meie tooted on saadaval jaekettides üle Eesti,” sõnab Rautsi noorperemees Taavi. “Coop on meie esimene partner jaekettidest. Suuresti tänu heale koostööle Coopiga oleme üldse täna seal, kus oleme. Ilma Coopita ei oleks võimalik tooteid kõigile Eesti inimestele pakkuda". Ta möönab, et täna on see üks väheseid viise, kuidas oma toodetega võimalikult paljude eestlasteni jõuda.

Hetkel on aga talu suurimaks eesmärgiks ettevõtte arendamine. “Kuna põllumajandus on väga energiamahukas, pidades silmas nii elektri- kui kütusekulu, siis mõjutab meie tootmise omahinda nende ressursside maksumus turul,” räägib Taavi Põri. Just seetõttu soovivad nad leida ressursitõhusamat lähenemist ning luua toodetele juurde lisandväärtust. “Meie põhimõtteks on kasutada saadaolevaid ressursse mõistlikult ja proportsionaalselt, tekitamata loodusele läbi oma tegevuse liigset kahju.“ Lisaks on taluperel eesmärk ületada oma saadustega riigi piire ning luua selleks maitsvad ja tervislikud valmistooted.

Ettevõtlikult sihile

Ettevõtlus on hea võimalus muuta oma elustiil või kirg enda tööks. Just seda julgustab ka Rautsi talu noorperemees tegema. “Tuleb viia end valdkonnaga kurssi ja teha selgeks, mille poolest saab olla parem,” innustab ta tulevasi ettevõtjaid edule.