Äntu Mõis OÜ juhatuse liige Lauri Bobrovski
Äntu Mõis OÜ juhatuse liige Lauri Bobrovski

Mahemunad on supertoit, eriti Kikerikii omad

23.09.2022 Kohalik toit

Mahetoidu austajatele on Kikerikii mahemunad oma 10 aasta pikkuse ajalooga juba ammu tuttavad. Loomulikult leiab Kikerikii munad ka Coopi kaupluste riiulitelt, kuhu jõuavad meile Äntu mõisast Väike-Maarja vallast Lääne-Virumaalt. 

Endise Äntu mõisa aladel on põllumajanduse ja linnukasvatusega tegeletud üle 20 aasta ja alates 2012. aastast ka mahe linnukasvatusega. Kikerikii mahemunad on eestlaste toidulaual hästi vastu võetud just oma kollase rebu tõttu ja inimesed teavad, et kanapidamine toimub kanadele võimalikult loomulikult viisil - õues siblides, mahetoitu süües ja õrrel tukkudes.  
 
Äntu Mõis OÜ juhatuse liige Lauri Bobrovski on optimistlik, et mahetoidu armastus kasvab veelgi ja tarbija on üha teadlikum oma valikutes.  
 
Miks Lauri tegeleb just mahepõllumajandusega? Teatavasti on see kulukam ja ajamahukam, samas lõpptoode on hinnaklassis, mida hinnatundlikum klient ei tunnista. “Paljuski on see missioonitunne - me tahame, et Eesti loodus jääks ka peale meie ettevõtmisi puhtaks. Ja me tahame süüa puhast toitu ja anda seda ka enda lastele.”  

Kuidas tunda ära mahepõld? Sest selles on rohkem umbrohtu kui tava viljapõllul!

Kuidas Lauri mahelinnukasvatuseni jõudis? 

“Kui me alustasime, siis mahemune ja mahe broileriliha Eestis eriti ei toodetud ning tootjate ring on kitsas siiani. Äntu mõisa kanalad võtsime üle eelmiselt omanikult, kes oli samuti maheusku, ja oleme ettevõtet nüüd arendanud ja laiendanud. Eelmisest aastast lisandus munatootmisele ka mahe broileriliha tootmine ning plaane on veelgi.” 

Milline näeb välja mahetootja päev?  

“Õpin iga päev midagi uut ja selles äris ei saa olla ainult kontorilaua taga. Pool minu päevast läheb koostööpartnerite ja asjaajamise peale, aga teise poole veedan Äntu kanalates ja tapamajas ja tegelen igapäevaste tootmistöödega.”  
 
Lauri sõnul tähendab see suurt pühendumust, et tuua toidulauale pestitsiidijääkide ja GMO-vaba kanamuna. Ka ravimite ja vaktsiinide nõuded mahekanadele on teised kui tavakanadele ning näiteks antibiootikume mahekanad ei saa. 
 
Äntu kanade toit peab olema samuti mahe - mahekanad söövad mahetoitu. Selleks on Äntu mõisa ümber põllumaad, kus kasvavad mahe hernes, nisu ja oder. Kuidas tunda ära mahepõld? Sest selles on rohkem umbrohtu kui tava viljapõllul!   
 
Toimub tihe koostöö ka ümberkaudsete põllumeestega, kellelt mahesööta lisaks ostetakse. Selline üksteise aitamine ja toetamine on põllumeestel tavaks.  

Kikerikii kaubamärgi all tuntud kanamunad Äntu mõisast
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äntu mõisa ja Kikerikiiga on Lauril plaanid paigas - tema missioon on ehe toit. Positiivset tagasisidet tuleb ka restoranimaailmast, kus peakokad valivad üha sagedamini menüüsse mahetooteid. Paljuski sellepärast, et mahebroileri puhul maitseerinevus ja liha kvaliteet võrreldes tavabroileriga on märkimisväärne.