Külluslik eesti köök ja toidud

Külluslik eesti köök ja toidud

04.08.2022 Nipinurk

Eesti toidud ei tähenda inimeste jaoks juba ammu ainult kama, kaerakilet ja rukkileiba. Nii kodukokkade kui ka restoranide peakokkade taseme tõustes on pidevalt uutesse kõrgustesse tõusnud ka eesti köök, võites seeläbi südameid nii omade kui võõraste seas.

Mis on eesti toit? 

Eesti toidu aluseks on meie asukohale iseloomulikud neli aastaaega ja sellest tulenevad erisugused saadused. Samuti on juba keskajast alates olulist rolli mänginud erinevate rahvaste mõjutused - suures osas on eesti toit ja toidukultuur mõjutatud sakslaste poolt, kuid samuti rootslaste ja venelaste köögist. See on taganud, et eesti söögid on eriilmelised ja omanäolised, mõjutatud nii kliimast kui ka meie rahva peamistest tegevusaladest - põllundusest ja karjakasvatusest. 

Eesti toiduained saab laias laastus jagada kuueks: metsaannid, aedviljad, kala ja liha, piim ning leib. Võiks öelda, et sügise ja eesti toidu kuu, septembri, saabudes jõuab kätte ka eesti toidu tippaeg - koduaias annab vilju ühtmoodi nii aiamaa kui viljapuud, metsadest leiab korilane nii seeni kui marju ja jahimees liha, meri annab kala. Sügis loob võimaluse rikkalikuks ja värvikirevaks toidulauaks. Samas on hea teada, et lihtsad eesti toidud tähendavad üldjuhul ehedaid ja puhtaid maitseid ning hää eesti toit ei vaja taldrikul enda kõrvale liigselt peenutsevaid lisandeid. 

Traditsioonilised eesti toidud 

Traditsiooniline eesti köök tähendab eelkõige rahvuslikke eesti toitusid ning viise, kuidas neid on valmistatud. Alates põlluharimise levikust muutusid üha tähtsamaks teraviljatoidud - muu hulgas puder ja kört, kuid eelkõige hapendatud tume rukkileib. Rukkileivast sai kõige olulisem eesti toit pikaks ajaks - kõike muud peeti nii öelda leivakõrvaseks. 

Enne 19. sajandit olid aedviljadest esindatud kaalikas, kapsas ja naeris. Samuti valmistati oa- või hernesuppi. Alles 19. sajandi lõpus leidis eesti kööki tee praegusel ajal asendamatuks kujunenud kartul. Kartul võeti kiiresti omaks ning sellest sai põhiline toiduaine. Liha polnud eesti talurahva laual väga tihe külaline ning seda tarvitati pigem sügisel. Enamjaolt soolati või suitsutati liha, et seda pika talve jooksul teiste roogade kõrvale tarbida. 

Eesti söögid hakkasid veidi muutuma 19. sajandi teisel poolel ning lisandusid uued valmistamisviisid ja toitumistavad. Lihtsad eesti toidud said mõjutatud eelkõige mõisate kaudu nii saksa kui vene köögist ja aja jooksul sai eesti toidukultuur lisa nii kapsarullide, mannavahu kui pasteedi näol, nõukogude võimu ajal lisandusid veel borš, pelmeenid jms - kõik see on osa meie toidukultuurist ning mängib ka veel tänapäeval olulist rolli eesti köögi kujunemisel. Loe täpsemalt, milline on eesti rahvustoit ja kuidas on aja jooksul muutunud eesti toidu retseptid.

Kaasaegne eesti toit

Moodne eesti köök tähendab eelkõige maitsvaid, kohalikust hooajalisest toorainest valmistatud roogasid. Kui veel üheksakümnendate lõpus ja nullindate alguses võis tunduda, et eesti toidud vajuvad vaikselt unustuste hõlma, saame tänasel päeval õnneks tõdeda, et tänu kvaliteetrestoranidele ja tippkokkadele ning teadlikele toidutarbijatele on eesti köök ning maitsvad eesti söögid üha enam tee hea toidu väärtustajate lauale leidnud. 

Üheks tuntuimaks modernse eesti toidu pakkujaks on näiteks restoran Kaerajaan. Kaerajaan annab oma menüüga edasi nägemust sellest, mis on eesti toit ja presenteerib seda kaasaegsel viisil. Modernset eesti toitu pakkuvate restoranide menüüst võib leida rahvustoidud nagu kama või kilu, kuid kindlasti on iga peakokk neile lähenenud oma isiklikku käekirja kasutades. Seega üllatavad tänapäevases võtmes klassikalised toidud ühtviisi nii kohalikku, kuid samas tundub eesti toit välismaalastele samuti hõrk ja maitsev. 

Küll aga ei tähenda kaasaegne eesti köök seda, et kvaliteetset toitu võiks pakkuda ainult restoran. Ka kodused ja lihtsad eesti toidud väärivad tunnustamist kui hää eesti toit. Võiks öelda, et iga toit, mis on maitsev ja värske ning valmistatud ehedast ja heast kohalikust toorainest, ongi lihtsalt öeldes tänapäeva eesti köök. Septembris tähistatava eesti toidu kuu puhul on hea aeg mõnd vana lemmikut või uut ja huvitavat eesti rahvustoitu kodus katsetada. Telli eesti toit koju eCoopist ning paku lähedastele meeldejääv maitseelamus.

Vaata piirkondlikke e-poode