Moodne ja kaasaegne eesti köök
Moodne ja kaasaegne eesti köök

Moodne ja kaasaegne eesti köök

04.08.2022 Nipinurk

Moodsat ja kaasaegset eesti toitu iseloomustab tooraine värskus ja kohalik päritolu, samuti toidu ehe ja hea maitse. Võiks öelda, et kunagi varem ei ole olnud nii lihtne maitsvat ja moodsat eesti toitu saada - seda pakuvad kvaliteetsed restoranid ja kodukohvikud üle terve Eesti. 

Kaasaegne eesti köök 

Tänapäevane eesti köök ei tähenda, et menüüs peaks olema tänasesse päeva kohandatud kiluvõileib või mõni teine vanade eestlaste rahvustoit. Kaasaegne eesti köök kannab endas väärtust puhtast toorainest, mis omane meie loodusele - üha olulisem on orgaaniline ja mahesaadused ning sellest valmistatud eesti toit. Eesti toidu ajalugu uurides selgub samuti, et meie rahvas on alati eelistanud oma toitu võimalikult kodu lähedalt hankida - nii on söögilauale saanud marjad ja seened metsadest ja rabadest, kala kohalikest järvedest või merest ning liha ja aedviljad oma majapidamisest. Sama mõttelaadi soovivad edasi anda ka praegused eesti toidu entusiastid - luua võimalused, et valmistada aina ehedamat ja kohalikku kaasaegset eesti toitu. 

Restoranide menüüs kinnitab tänapäevane eesti köök üha kindlamini kanda - toitude nimede ja kirjelduste juures leiad tihti, millisest talust on konkreetne liha või juurvili pärit. Keegi eesti tippkokkadest ei soovi, et nende restoran kopeeriks välismaa maitseid, vastupidi, eesti maitseid tahetakse üha rohkem esile tuua, kuid selleks ei peljata katsetada ka teistest kultuuridest tuntud toidu valmistamise viise või toidu serveerimise vorme. Näiteks rukkileiva burger Eesti maheveisepihvi ja kukeseentega on 100% ehe eesti toit, kuigi burger ise on tuntuks saanud just Ameerika Ühendriikides. Seega on moodne eesti köök eelkõige defineeritud tooraine päritolu ja valmistamise asukoha järgi. 

Moodne eesti köök kodudes

Tõusvaks jooneks on eheda eesti toidu söömine ka kodudes. Kaasaegne eesti köök pakub võimalusi võtta esivanemate lihtne eesti toit ja retsept ning neid enda maitse järgi kohandades oma perele meelepäraseks muuta. Eesti toit läbi aja on olnud külluslik tänu meie heale kliimale ja võimalusele erinevaid toiduks olulisi taimi kasvatada. Lisaks maapiirkondades loomulikule aiapidamisele võib ka linnapildis näha aina enam kogukondi, kes ühisaia või peenramaa rajanud ning seal oma juur- ja aedvilju kasvatavad. See aga vihjab soovile tarbida just iseenda poolt kasvatatud toorainest valmistatud toitusid, mida võib väga oluliseks pidada eesti koduse toidukultuuri hoidmisele ja rahvusliku eesti köögi edasi arendamisele. Peaasi, et inimesed endiselt ka oma retseptid alles hoiaksid, et tulevased põlved nende põhjal kokata saaks ning moodne eesti köök aina uutesse kõrgustesse tõuseks.