Rahvuslikud eesti toidu retseptid

Rahvuslikud eesti toidu retseptid

04.08.2022 Nipinurk

Millal ilmus esimene eestikeelne kokaraamat ja milliseid retsepte sealt leida võis? Kas vanad eesti rahvustoitude retseptid on ka praegusel ajal järgitavad või on tänapäeva kokandusmaailm juba pöördumatult muutunud? 

Eesti toidu retseptid ja nende kirev ajalugu

Eesti toitude retseptid on leitavad nii vanadest kokaraamatutest või on need ka suusõnaliselt ja läbi perekondlike retseptivihikute põlvest põlve meieni levinud. Esimene eestikeelne kokaraamat “Köki ja Kokka Ramat, mis Rootsi kelest Eesti-ma Kele üllespandud on” ilmus juba aastal 1781. Vanadest kokaraamatutes ei leidu sugugi ainult eesti rahvustoitude retseptid vaid pigem vastupidi - need olid suunatud mõisate köökides toimetavatele kokkadele ja abilistele, et nad oskaksid mõisahärradele ja külalistele ajale sobilikke peenemaid toite valmistada. Seega olid vaid harva retseptivihikutes esindatud eesti rahvusköögi retseptid ning pigem võis sealt leida näiteks selliseid prantsusepäraseid hõrgutisi nagu krääm prülee. Kindel on aga see, et hea eesti köök oli juba tollal ühtmoodi meeltmööda nii aadlikele kui lihtrahvale.

Hilisemal ajal on eesti köögi retseptid juba rohkem kõlapinda ka kokandusega seotud väljaannetes saanud ja seeläbi on trükimusta näinud sellised toidu tegemise õpetused nagu tangupudru valmistamise retsept või kirjeldus, kuidas kilusid peaks soolama. Kindlasti saaks ka retsepti tänapäeva kohandades maitsvad rahvustoidud valmistada, kuid moodne eesti köök ja tänapäeva mugandatud vanad eesti retseptid on meie jaoks ehk veidi lihtsamini jälgitavad. Kindel on aga see, et hea eesti köök oli ühtmoodi meeltmööda nii aadlikele kui lihtrahvale.

Eesti rahvustoidu retseptid tänapäeval

Tänapäevased eesti toidu retseptid on lihtsalt kättesaadavad nii paljudest raamatutest kui ka internetiavarustest. Tihti on iga raamatu või retsepti autor valmistamisõpetust oma maitse järgi kohandanud, kuid see annab vaid valikuvabadust juurde ja tänapäeva eesti rahvusköögi retseptid ja kokakunstihuvilised saavad ühiselt aina enam erinevad toiduvalmistamise viise katsetada. Nii on kindlasti sadu erinevaid retsepte ja võimalusi, kuidas valmistada maitsvaim kohupiimakook või tort. Ainuüksi Coop retseptivihikust võib leida kümneid erinevaid kohupiima baasil toitusid, millest lausa viis on kohupiimakoogid. Tutvu retseptidega siin ja vali, millised koogid järgmisteks pidupäevadeks valmistada. Või otsi üles esiemade retseptivihik ja leia sealt oma lapsepõlve lemmikkook. 

Eesti toitude retseptid on eriilmelised nagu meie aastaajadki. Nii on ka supid ühed toitudest, mida alati vastavalt ajale ja aiasaadustele kohandatud on. Vanad eesti retseptid kõnelesid palju suvistest piimasuppidest, kaasaegne köök on kaasa toonud sellise hõrgutava jahutuse nagu suvine külmsupp. Talvel, kui ilmad jahedamad ja keha vajab rohkem nö “kütust,” on mõnusalt soojendav meile vene köögist tuttavaks saanud borš või seljanka ning miks mitte ka vanade eestlaste rahvustoit - hernesupp. Parima hernesupi saad kui leotad herneid üleöö ning järgmisel päeval keedad neid puhtas vees seajalgade, tangude, hakitud sibula ja loorberilehtedega. Kui liha pehme, tükelda liha ja pane supi sisse tagasi ning lase veel veidi keeda - tulemuseks imemaitsev ja kodune hernesupp. Head isu!