eCoop

Retseptid

Beseetort pralinee-kohvikreemiga

140 min 8 portsjoni

Beseekihid:

5 munavalget

250 g suhkrut

2 sl vanillisuhkrut

näpuotsaga soola

Pralinee:

75 g soolatud maapähkleid

75 g suhkrut

Kreem:

200 g võid

75 g tuhksuhkrut

2 munakollast

1 sl rummi või konjakit

3–4 sl kanget kohvi

4 sl hakitud pralineed

beseetort

Ida SaviSaiad, pirukad, koogid” (1989) on tore raamat, kus on avaldatud mitmesuguste kreemide ja tainaste retseptid. Nii on igaühel võimalus oma maitse järgi üks meelepärane kook kokku panna. Õhuline besee koos kohvise võikreemi ja krõmpsuva pralineega on just selline nostalgiat tekitav kooslus, mille serveerimiseks tasub välja otsida vanaemadeaegne serviis.

Beseekihid:

Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Lisa 1/3 suhkrust ja vahusta edasi. Vahustamist jätkates nirista tasapisi juurde ka ülejäänud suhkur. Joonista ümmarguse vormi põhja või taldriku abil küpsetuspaberile kolm 20 cm läbimõõduga ringi (ühele ahjuplaadile mahub kaks ketast). Keera paber ümber ja määri beseevaht ettejoonistatud ringi suuruselt paberile. Küpseta 100–110kraadises ahjus, kuni beseekihid on läbinisti kuivad ja kerged. Väheküpsenud koogid vajuvad kokku ja on kleepuvad. Olenevalt beseekihi paksusest võib küpsetamisele kuluda 1–3 tundi.

*Munavalgete vahustamisel jälgi, et töövahendid oleksid kuivad ja puhtad ega oleks rasvased!

*Besee küpsemise ajal võid vahepeal ahjuust paotada, et liigne niiskus saaks väljuda.

*Munakollaste eraldamisel jälgi, et kollast ei läheks valge sisse.

Pralinee:

Pane pähklid koos suhkruga pannile. Kui suhkur on sulanud ja kergelt pruunistunud, vala segu küpsetuspaberile ja aja laiali. Lase jahtuda. Murra kõva pralinee väiksemateks tükkideks ja vajuta tainarulliga peeneks.

*Pralineed on lihtsam valmistada, kui hakid pähklid enne ära ja paned koos suhkruga pannile.

Kreem:

Vahusta või. Sõelu juurde tuhksuhkur vaheldumisi munakollastega ning  vahustamist jätkates nirista juurde rumm või konjak. Sega juurde purustatud pralinee.

Jaota kreem kahele beseekettale, määri laiali ja tõsta üksteise peale. Kolmas ketas purusta tükkideks ja vajuta pealmisele kreemikihile. Kaunista ülejäänud pralinee ja meelepäraste marjadega.

Go up