eCoop

Retseptid

Fondant besee ja vanillijäätisega

80 min 6 portsjoni

250g šokolaadi

250g võid

4 muna

100g suhkrut

100g jahu

näpuotsaga riivitud muskaati, kaneeli ja kardemoni

 

Besee

4 munavalget

300 g suhkrut

veidi vanillisuhkrut

 

Lihtne jäätis

6 dl rõõska koort (35%)

1 purk kondenspiima (suhkruga)

1tk vanillikauna seemned

fondant

Foto: Silver Gutmann

Retsept: Hea Maa peakokk Virkko Vendla

 

Magustoit, kuuele

Pisut vilumust ehk head silma eeldav mitmekomponendine magusroog on küll üksjagu kaloorne, ent samas küllastustunnet pakkuv.

 

Esmalt sulata šokolaad ja või, sega kokku. Vahusta munad ja suhkur, lisades sellele

šokolaadimass. Seejärel raputa ettevaatlikult sisse jahu ja kõige lõpuks maitseained. Pane saadud mass külmikusse.

Võta fondantivormid, määri võiga ja raputa neisse seejärel kakaod. Pressi külm fondantimass õrnalt vormidesse.

Kuumuta ahi 220 kraadini. Pane vormid 7-8 minutiks ahju. Jälgi, et fondant jääks ahjust välja võttes seest vedelaks. Võta fondant vormist välja ja pane taldrikule. Lisa besee ja jäätis.

 

Besee

Kui muna pole pärit just külmkapist, peaks munavalget eelnevalt jahutama. Vahustamisnõu peab olema väga puhas ja külm, et besee õnnestuks.

Alusta vahustamist vahusti aeglasel käigul, lülitades 20-30 sekundi pärast vahusti kiiremale käigule. Kui munavalge on muutunud valkjaks vahuks, puista vähehaaval sisse suhkur, samal ajal

vahustamist jätkates. Vaht peab olema tihe ja kohev, mitte raske ja läikiv. Vahustamise lõpul on vaht täiesti valge ja tihe ning seisab vahustil. Pane besee puhtale küpsetuspaberile kas

ümmarguste, 1 cm paksuste rõngastena, või pane teelusikaga või tordipritsiga mündisuurused ümarad nupud.

Küpseta beseed 100kraadises ahjus umbes tund aega. Poolel küpsetusajal peab besee värvuma õrnal beežiks ja jääma selliseks küpsetamise lõpuni.

 

Lihtne jäätis

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik kenasti seguneb. Lisa juurde vanillikauna seemned. Kalla segu sügavkülma minevasse

anumasse ja külmuta 5-6 tundi. Või valmista jäätis masinas.

Go up