eCoop

Retseptid

Makroonid

45 2 portsjoni

140 g mandlitolmu (paljud kasutavad ka mandlijahu)

50 g tuhksuhkrut

100 g munavalget

näpuotsatäis soola

180 g peensuhkrut

makroonid

Retsept: Kairi Tähe

Makroone peetakse Prantsuse kõige keerulisemaks kondititritooteks. Kui soovid nende tegemise selgeks saada, võid juba selle pärast enda üle uhke olla. Retseptist ja kõikidest soovitustest tasub hoolikalt kinni pidada ning lisaks koostisainetele varu kööki ka palju armastust ja usku iseendasse. Oma makroonide valmistamise salanõkse jagab Kairi Tähe, Pärnu kohviku Komfek süda ja hing. Kairi õpetajaks olid 65-aastane turtsakas, kuid äärmiselt geniaalne prantslasest peakokk Oliver ja Lofti, noor kondiiter Marokost.

  1. Sõelu mandlijahu ja tuhksuhkur omavahel kokku. Kui väljas on liiga niiske, kata kauss toidukilega, sest mandlijahu on üsna kapriisne ja mida vähem õhuniiskust ta saab, seda paremini õnnestub tulemus.
  2. Alusta munavalge vahustamist kõige esimesel kiirusel, täisnurga all ja kindlasti ringita ühte pidi.
  3. Lisa vähehaaval peensuhkur. Kuna suhkrut on üsna palju, siis jälgi, et lisad suhkru üsna tihedalt, sest kui munavalge juba vahus on, on suur tõenäosus, et alles jäänud suhkur ei lahustu korralikult ära. Munavalge on õige konsistentsiga siis, kui segmisel jäävad massi triibud ja kogu segu pole enam kiiresti voolav. Kindlasti on oluliseks indikaatoriks miksri otstesse jäävad tipud.
  4. Lisa pool munavalgemassist mandlijahu-tuhksuhkrusegu sisse ja nö voldi need omavahel pastaks. Seejärel alles sega ülejaanud munavalge ka hulka. Oluline on taignast välja saada õhk, just seepärast tuleks kasutada ka nö voltimistehnikat. Taigen ise peb olema siidine, veidi voolav ja kohev.
  5. Pane segu pritskotti ja pritsi küpsetuspaberile 3-5 cm läbimõõduga medaljonid. Kõige olulisem on seda teha täisnurga alt, ainult otse alla.
  6. Koputa täisnurga alt küpsetusplaati vastu lauda. See aitab makroonidel oma õige kuju saavutada ja välja saada liigse õhu.
  7. Jäta nad kuivama. Tunniks kindlasti. Oluline on, et neile tekiks selline väike koorik peale. Ja siis ahju, nõks alla 140 kraadi, ca 12 min.

OLULINE:

  • Kaalu kõik komponendid, kasutades kindlasti digitaalset kaalu!
  • Puhasta majapidamispaberiga kõik vajaminevad töövahendid (kausid, spaatel, sõel).
  • Kui makroonid lähevad üles ja katki, ei ole sa piisavalt seganud. Kui makroonid ei kerki, oled juba üle seganud.

Retsepti_roheline_osa_VT_900px2

Go up