eCoop

Retseptid

Mämm

3,5 h 6 portsjoni

1 liiter vett

1,2 dl tumedat melassi ehk söödasiirupit (võid asendada tumeda muscovado suhkruga)

0,5 tl soola

2,5 dl rukkijahu

1 apelsini riivitud koor

Kreem:

200 ml vahukoort

300 ml kohupiimapastat

2–3 sl tumedat muscovado suhkrut (võid asendada tavalisega)

vahele 250 g külmutatud või värskeid marju

mämm

 

Mämm on üks soomlaste traditsioonilisemaid lihavõttepühade toite. Tegu on rukkipudru või -pudinguga, mis maitselt meenutab kõige enam leivasuppi, kuid on palju tihkem. Süüakse seda piimaga, aga pidulikel puhkudel võib serveerida ka kihilise magustoiduna.

Aja vesi, siirup ja sool keema. Vispelda juurde neljandik jahust ning jäta segu 10 minutiks jahtuma. Vispelda juurde ka ülejäänud jahu ja apelsinikoor. Aja segu uuesti keema ja tõsta siis tulelt. Vala segu võiga määritud 1,5liitrisesse vormi. Küpseta 135kraadises ahjus 3 tundi.

*Kui melassi ei ole, võid asendada selle tumeda muscovado ehk toor-roosuhkruga ja lisada rukkijahule umbes 0,5 dl linnasejahu.

Vahusta koor koos suhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde kohupiimapasta. Tõsta kreem kihiti mämmi ja marjadega kaussidesse.

*Kui tahad mämmi kihilises magustoidus kasutada, võid selle enne läbi mikserdada, et see oleks kreemjam.

Go up