eCoop

Retseptid

Martsipani-jõhvikakringel

2 h 8 portsjoni

30 g presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
200 ml piima
1 tl kardemoni
riivitud sidrunikoort
soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
100 g suhkrut
100 g võid
500 g jahu
määrimiseks muna

Täidiseks:
200‒300 g martsipani
100 g võid
300‒400 g jõhvikaid või pohli
tuhksuhkrut

Pohla martsipani jouluparg

Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks (kuivpärm sega jahuga koos piima sisse). Lase soojas kohas 20‒30 min kerkida. Lisa tainale kergelt suhkruga vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ja ülejäänud jahu. Pidevalt sõtkudes pane järk-järgult juurde pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi, lisa ka see. Sõtku, kuni tainas on ühtlane ja läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima, kuni maht on vähemalt kahekordseks saanud. Täidiseks riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ja jõhvikatega (pohladega).
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölauale ning rulli õrnalt ristkülikuks. Määri sellele täidis. Keera tainas rulli ja jaota terava noa või pitsalõikuriga rull pikkupidi kaheks ribaks nii, et üks ots jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kas ringiks või kringliks. Otsad kinnita vähemnähtavasse kohta. Aseta pärg või kringel ahjuplaadile ning lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta u 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus 20‒25 minutit.

Go up