eCoop

Retseptid

Peterburi õunakook

60 min 8 portsjoni

150 g toasooja võid
3,5 dl jahu
1 sl piima
1 sl viina (või äädikat)
3 õuna
sidrunimahla
100 g rosinaid
Vana Tallinna likööri
hakitud Kreeka pähkleid
1,5 dl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl tärklist
määrimiseks muna

Peterburi_õunakook

Slaavi köögi koogid on sageli veidi teistlaadsed. Levinud on, et õhukeseks rullitud krõbeda ja vähemagusa lihtsa tainakihi vahele peidetakse mahlane ja rikkalik täidis. Selline valmistuslaad toob suurepäraselt esile hea õuna maitse ja mahlane antoonovka on sellise koosluse jaoks justkui loodud.

Hõõru või jahuga segamini. Lisa piim ja lusikatäis viina. Veereta tainapall ning pane see paariks tunniks külma.
Täidise jaoks lõika õunad tükkideks, piserdades neile sidrunimahla. Pane rosinad Vana Tallinna likööriga likku. Sega õunatükid pruuni suhkru, kaneeli, tärklise, rosinate ja pähklitega.
Külmast võetud tainast rulli umbes pool jahusel laual kandiliseks tükiks (sellest kogusest tuleb välja poole ahjuplaadi suurune kook, soovides suurt plaadipirukat, võta poole suurem kogus). Võid teha ka küpsetusvormis ja ümmargusena. Toimetada on soovitatav kiiresti, kuna külmana on tainas hästi käsitsetav. Valmisrullitud tükk aseta ahjuplaadile, määri lahtiklopitud munaga (et muna moodustaks kaitsekihi ja täidis põhja nätskeks ei muudaks) ning pane 180kraadisesse ahju u 10 minutiks küpsema (kuni tainas on kuivaks tõmmanud, aga veel ei pruunistu). Samal ajal rulli ülejäänud pool tainast veidi suuremaks plaadiks, kui on küpsemas olev tainas.
Võta eelküpsetatud põhi ahjust välja, kalla peale õunasegu. Kõige peale säti teine tainaplaat, torka sellesse mõned õhuaugud ja voldi ääred põhjakihi alla. Määri koogi pealispind munaga.
Küpseta 180 kraadi juures 30‒35 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldpruun. Serveerimiseks puista peale tuhksuhkrut. Kõrvale sobib hästi pakkuda kas vanillijäätist või vanillikastet.

Go up