eCoop

Retseptid

Rustikaalne rukkijahust mustika-galette

80 min 8 portsjoni

umbes 3 dl jahu (võid võtta pooleks nisujahu ja rukkijahu)
2 sl suhkrut
½ tl soola
150 g külmkapikülma võid
1 munakollane
3 sl piima

Täidis:

1 l mustikaid
0,5 dl suhkrut (kui soovid magusamat kooki, lisa rohkem)
2 sl mett
riivitud sidrunikoort
1–2 sl tärklist (külmutatud marjade puhul pigem rohkem)
1 muna
veidi suhkrut pealepuistamiseks

mustika galette (3)

Rukkijahuse põhjaga mustikane pirukas koondab endasse lihtsad maalähedased maitsed.  Vabakäeline pirukas on mõnus vaheldus täiuseni ümaraks vormitud poekookidele.

Sega jahu, suhkur ja sool, lisa tükeldatud või ning töötle köögikombainis ühtlaseks puruks. Sega munakollane ja piim ning lisa tainasse. Suru kõik ühtlaseks palliks, aseta toidukilesse ja tõsta vähemalt tunniks külmkappi. Külmast võetud tainas rulli õhukeseks. Võid seda teha küpsetuspaberil, siis on hiljem lihtsam tainast ahjuplaadile tõsta. Kui tainas on kapist võttes rullimiseks liiga külm, lase sel kümmekond minutit toatemperatuuril soojeneda. Rulli tainas umbes 30 cm läbimõõduga kettaks. Servad võivad olla veidi sakilised. Tõsta lahtirullitud tainas külma.
Soojenda ahi 170–180 kraadini.

Valmista täidis. Sega suhkur, sidrunikoor, tärklis ja mesi. Tõsta tainas külmast toatemperatuurile ning lase umbes 5 minutit seista, et tainaservad täidisele tõstes ei praguneks. Laota täidis tainale. Tõsta tainaservad paari sentimeetri ulatuses keskele kokku, et moodustuks ühtne ring. Määri täidist lahtiklopitud munaga, puista peale veidi suhkrut ning tõsta kook ahju. Küpseta 50–55 minutit, kuni tainas on kuldpruun. Valmis kook aseta jahutusrestile ja lase taheneda. Jahtunud kooki serveeri kas vanillikastme või -jäätisega.

Go up