eCoop

Retseptid

SKOLEBRøD ehk norralaste vanillikreemisaiad

90 min 4 portsjoni

Vanillikreem:

200 ml vahukoort

100 ml piima

2 munakollast

40 ml suhkrut

1 sl vanillisuhkrut

2 sl tärklist

Glasuur:

125 ml suhkrut

20 ml vett

kookoshelbeid katteks

Pärmitainas:

400 g nisujahu

11 g kuivpärmi

0,5 dl suhkrut

0,5 dl õli

1 muna

3 dl piima

näpuotsaga soola

ligi 2 dl jahu sõtkumiseks ja rullimiseks

skolebröd

 

Vanasti pisteti neid saiu laste koolilõuna karpidesse, sealt ka nimi skolebrød (ing school bread). Tänapäeval leidub neid aga kõikjal Norra kohvikutes ja peaaegu alati pakutakse just neid saiakesi kohvile tulnud külalistele.

Hõõru munakollased suhkrute ja tärklisega veidi vahule. Kuumuta koore ja piima segu keemiseni. Nirista natuke kuuma piima-kooresegu munade hulka, ise pidevalt segades. Nüüd vala see segu tagasi potti samal ajal vispeldades. Sega, kuni kreem pakseneb, ja tõsta pott tulelt. Lase kreemil jahtuda.

Sega vesi suhkru hulka, kuumuta keemiseni ning lase jahtuda. Kui glasuur hakkab pealt tahenema, siis sega läbi ja määri kuklitele.

Sega omavahel kuivained. Lisa muna, õli ja käesoojast veidi kuumem piim ning sõtku läbi. Raputa peale natuke jahu ning jäta sooja kohta kerkima. Umbes poole tunni pärast vajuta tainas alla tagasi ja lase veel pool tundi kerkida. Vala tainas jahusele lauale (selleks kulub 1–2 dl jahu) ning sõtku jahuste kätega korralikult õhk välja.

Rulli tainas umbes 1,5 cm paksuseks latakaks. Vajuta tassiga tainast välja kettad. Ketta keskele vajuta näppude või pudelikorgiga tugevalt lohud. Lao kettad ahjuplaadile. Tõsta iga lohu sisse 1 sl vanillikreemi ning jäta 10 minutiks sooja kohta kerkima. Küpseta 220kraadises ahjus 10 minutit. Määri veidi jahtunud saiadele glasuuri ja kasta kookoshelvestesse.

*Ilusa läike saamiseks võid saiu enne küpsetamist munaga määrida. Selleks kasuta munavalget, mis vanillikreemi valmistamisest üle jääb.

Go up