eCoop

Retseptid

Šokolaadikommid

- 0 portsjoni

1 vaniljekaun
60 grammi kuivatatud maasikaid
200 grammi koort
500 grammi piimašokolaadi

10. tryhvel_480x600px

Meelepärase maitse ja täidisega šokolaadikomme saab hõlpsalt teha ka kodus, kui teada, milliseid apse vältida.
Kuidas valmistada? Trühvel piiamšokolaadist vanilje ja maasikatega (maasikate asemel võib kasutada igasuguseid kuivatatud marju või puuvilju).

 

Retsept: Vala koor potti, lisa vaniljekaun, kuumutada keemiseni. Eemadada pliidilt, lisa maasikad. Kata pott kaanega ja jäta üheks tunniks seisma. Kurna maasika-vanilje-koore segu läbi sõela, pigistades hoolega välja mahl, mis tekkis paisunud marjadesse. Ajada saadud segu keemiseni ning ühe minuti pärast vala segu piimašokolaadiga kaussi. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Jäta täidise ööpäevaks toatemepereatuurile tahanema.

Soovitus. Koort ei maksa kohe segama hakata, sel tuleb 30 sekundit seista lasta. Alles seejuures tuleb segada sisse muud koostisosad (maitsed).

Järgmisel päeval rulli käte vahel täidisest 3 cm diameetriga pallikesed. Kuni pallikesed “puhakavad”, tempereerime sokolaadi.

Komme ei tasu teha tempereerimata šokolaadiga, sest see tahaneb aeglaselt ja kattub pärast tahanemist valgete laikudega (kakovõi ning kakomass kihistub). Tulemus näeb välja üpris kole.

Šokolaad on kõva, sest kakovõi molekulid on seotud tugeva kristalse struktuuriga. Ilusa šokolaadi saamiseks on vaja õige vormiga (V või beeta vorm) kristalle.

 

Kuidas neid luua? Sulatada šokolaad vesivannil 44-45 kraadini. Eemaldada kauss sooja šokolaadiga, lisa kõvad šokolaadinööbid, mida on 25% sulatatud šokolaadi massist. Sega ja jahuta kuni 32-32,5 kraadini. Saadud šokolaad on nüüdseks kristalliseerunud ning tempeeritud.

Soovitus. Ärge kunagi sulatage šokolaadi kuumal pliidil, kõrvetate šokolaadi ära! Seda ei saa enam kasutada, tuleb minema visata.

Selleks, et kommi saaks kaunistada kõikidest külgedest, pange see hambaorgi otsa. Vala šokolaad täidisele ja pane hambaork stüroplasti. Kui tempereerimine läks õigesti, siis komm tahaneb juba 5 minuti pärast!

Kommi võib kanistada vastavalt oma fantaasiale! Mulle meeldivad keerulised värvilised ornamendid. Näiteks võib kommid üle valada värvitud suhkruga ― suhkrukristallid säravad ja helgivad valguse käes, luues pilduliku meeleolu.

Kui muster kommil on tahenenud, siis tuleb ettevaatlikult eemaldada see hambaorgilt ja väike auguke katta šokolaadiga.

 

Go up