eCoop

Retseptid

Klassikaline tarte Tatin ehk sügisõuntega tagurpidipirukas

105 min 6 portsjoni

300 g jahu
200 g külma võid
100 g tuhksuhkrut
2 munakollast (L-suurusega)

Täidis:
4–5 suuremat rohelist poolküpset õuna
sidrunimahla
100 g võid
100 g suhkrut
serveerimiseks vanillijäätist või -kastet

tarte tatin Meie Mari kokkame koos ETK

Taignaks sega köögikombainis ühtlaseks jahu, või ja tuhksuhkur. Lisa munakollased ning töötle tainas palliks. Mässi tainapall toidukilesse ning hoia vähemalt tund külmikus. Täidise jaoks tõsta kooritud ja sektoriteks lõigatud õunad kaussi ning piserda neid sidrunimahlaga.

Pane umbes 1–2 sl suhkrut kõrvale, ülejäänud suhkur kalla pannile (ideaalne on seda teha samal pannil, milles hiljem koogi valmis küpsetad) ning kuumuta keskmisel kuumusel panni kallutades ja kontrollides, et suhkur kõrbema ei läheks. Lase suhkrul esmalt sulada ja seejärel karamelliseeruda (värv peaks olema kuldpruun) ning lao siis õunaviilud ühtlase kihina panni põhjale. Küpseta 180–200kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Võta pann ahjust, puista õuntele ülejäänud suhkur ja tükkidena või. Lõika tainast pikad õhukesed viilud ja aseta ca 2 cm paksuse kihina õuntele.  Ära tainast kokku vajuta. Pane kook tagasi ahju (200–220 kraadi) ning küpseta, kuni tainas on kuldpruun. Pärast ahjust väljavõtmist lase sel pisut jahtuda. Valmis kook kalluta tagurpidi suurema taldriku või vaagna peale. Serveeri  vanillijäätise või -kastmega. NB! Kook tuleks ümber keerata kuumana, muidu karamell hangub ja kook ei tule vormist välja.

Go up