eCoop

Retseptid

Vaarika-vaniljekreemi-tüümianikook

120 min 6 portsjoni

100 g võid

100 g suhkrut

2 munakollast

200 g jahu

näpuotsaga soola

Täidis:

2 muna + 3 munakollast

100 g suhkrut

600 ml 35% koort

1 sl maisitärklist

1 vanillikaun

200 g vaarikaid

mõned tüümianioksad

vaarika tuumiani kook

Vaatamata intriigile koostisainetes on tegu nauditava koogiga. Tõeline hõrgutis, mida võib teha nii erinevate marjade kui ka ürtidega. Maasikas, must sõstar, mustikas, piparmünt, meliss, pune, lavendel – erinevad kooslused võivad anda tulemuseks tõelisi maitseüllatajaid ja uusi lemmikuid.

Taina jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa munakollased ja sega läbi. Järgmisena lisa jahu ja sool ning vormi kõik tainapalliks. Keera see toidukilesse ning hoia ligi 30 minutit külmas. Rulli tainas jahusel pinnal ühtlaseks kettaks, mis on umbes 10 cm suurema läbimõõduga kui küpsetusvormi põhi. Pane tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi (24 cm läbimõõduga) põhja ja külgedele. Kata tainas küpsetuspaberi või fooliumiga, aseta peale raskus (kuivatatud herned, oad, riis vm) ning küpseta koos raskusega 200kraadises ahjus umbes 10 minutit. Tõsta küpsetuspaber või foolium koos raskusega ära ning küpseta kooki veel 5 minutit, kuni see on kergelt kuldpruun.

Täidiseks sega kausis omavahel munad ja munakollased, suhkur, maisitärklis ning pikkupidi poolitatud vanillikaunast välja kraabitud seemned. Kuumuta kastrulis koor koos tüümianiokstega. Kui koor hakkab keema tõusma, kalla see pidevalt segades munasegu hulka ja seejärel eelküpsetatud tainapõhjale. Lisa vaarikad ja mõned tüümianilehed. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni täidis on kalgendunud. Tõsta kook ahjust ning lase enne lahtilõikamist veidi jahtuda. Soovi korral võid lisada veel värsket tüümiani ja vaarikaid.

Go up