Me armastame toitu ja võtame seda üsna iseenesestmõistetavana. Elame ühiskonnas, kus näib, et toit on igal pool ja seda raisates või ära visates ei teki tunnet, et see saab otsa. Tegelikkuses see nii ei ole, sest toitu ära visates raiskame ka muid olulisi ressursse: maad, vett, energiat ning tööjõudu.
Toiduraiskamine on ülemaailmne probleem, mis muutub päev-päevalt aktuaalsemaks ka Eestis. Näiteks viskab Eesti keskmine perekond aastas ära ~ 120 euro väärtuses toitu (lastega pere isegi ~ 200 euro eest), kuid kokku raiskavad Eesti pered aastas 63 miljoni euro väärtuses toitu.
Üsna hirmuäratavad arvud, eks? Tegelikult on võimalik meil kõigil midagi teha, et ära visatava toidu kogust oluliselt vähendada. Oleme ka ise alustanud projekti, mis aitaks toidu raiskamise vähendamisele kaasa. Koostöös Nipiraamatu ja Fitlapi Heikki Mäega panime kokku videotesarja, kus anname nippe, kuidas koju ostetud toit püsiks kauem värske ja maitsvana ning ükski toiduaine koduköögis ei läheks raisku.
Allpool leiate teemade kaupa erinevad videod, kuid hoia leheküljel silma peal ka edaspidi, sest uusi nippe hakkame siia lisama regulaarselt!
Videosari
Ava kõik
Selleks, et kaitsta ennast ja teisi koroonaviiruse eest, tuleb järgida mitmeid reegleid:
- Hoia teistega 2m vahet
- Desinfitseeri käsi enne poodi minemist ja pärast poest välja tulemist
- Kasuta poes võimalusel ühekordseid kummikindaid, mis pärast poes käimist ära viskad
- Mõtle enne poodi minekut läbi, mida ostad
- Katsu vaid neid asju, mida kindlasti ostad
Olenevalt materjalist elab koroonaviirus pakendil 24-72h, mistõttu tasub ka poest koju toodud kaubale varasemast rohkem tähelepanu pöörata.
Puu- ja köögivilju katsutakse poes kõige rohkem, mistõttu tuleb neile praegusel ajal ka suuremat tähelepanu pöörata. Piisab, kui võtta pakendid ümbert ära ning neid 20 sekundit leige vee all pesta. Poorsemaid puu- ja köögivilju soovitame pesta õrnalt ka puhta harjaga.
Kuidas ja mille järgi valida puu- ja köögivilju? Näiteks avokaadot, ananassi jne, mille sisse ei näe ja küpsusastet on raske hinnata? Vaata videot ja saa teada!
Kuidas toitu külmkapis õigesti säilitada? Kuhu panna liha, munad, piimatooted, kastmed jms? Milline piirkond on külmkapis kõige jahedam ja milline kõige soojem? Kuidas sellest lähtuvalt toitusid paigutada? Millised toidud ei ole aga üldse külmkapisõbralikud ja mida peaks säilitama lihtsalt pimedas/jahedas?
Kas tead, kuidas tuleks säilitada juba avatud konserve ja hoidiseid? Oled näiteks avanud tuunikala- või ananassikonservi ning ei kasuta seda ühe korraga ära. Kas toidule lisandub ebameeldiv metallimaitse? Anname ideid, mida sellises olukorras teha ning selgitame, millised tooted tahavad saada õhku ja millised mitte.
Külmkapp aitab toitude säilivusaega pikendada, kuid hoolimata sellest tasub toodete kuupäevadel siiski silm peal hoida. Millise aja jooksul ikkagi tuleks liha/marjad/köögiviljad jms ära tarbida? Ja kas marjade sügavkülmutamine kahandab nende toiteväärtust? Vaata videot ja saa teada!
Kas sina koostad enne poodi minekut ostunimekirja? Kui ei, siis peaksid selle tegemist kaaluma. Samuti tasuks koostada enne poodi minemist nädalamenüü ja vastavalt sellele poest toitu osta. Kui lähed poodi plaaniga, siis on suurem tõenäosus, et teed tervislikemaid valikuid ning säästad sellega ka aega ja raha! Täpsemaid nippe näed aga juba videost.
Kutsusid külalised ja nüüd mõtled, kui palju toitu peaks nende võõrustamiseks varuma? Kas tead, kui palju üks naiste- või meesterahvas keskeltläbi sööb (grammides)? Siin videos anname ka ideid, mida teha jääkidega.
Kui vajad aga ideid külalistele kokkamiseks, vaata meie retseptikeskkonda, kust saad kohe ka toidu tegemiseks vajalikud toiduained koju või toidukappi tellida.
Mida võib panna külmkappi, mida mitte? Mida võib hoida koos mõne teise viljaga ja mida isegi peaks hoidma koos mõne teise viljaga? Anname nippe ja näitame, kuidas näiteks mangot kodus „ise küpsetada".
Selleks, et toitu ära viskama ei peaks, on kasulik teha iga kuu väike toiduvaru inventuur. Siis saad täpselt teada, millised toiduained hakkavad riknema ning mida oleks vaja juurde osta, et juba olemasolev ära kasutada ning üks maitsev eine teha. Lihtne moodus on näiteks otsa saanud toiduainete üles märkimine eCoopi ostunimekirja. Siis saad e-poe kliendina puuduolevad toiduained endale igal sobival ajahetkel koju/tööle või toidukappi tellida.
Mida teha, kui kodus on seisma jäänud hoidiseid? Tasuks üle vaadata oma varud ning need siis enne uute hoidiste sissetegemist ära kasutada. Võib juhtuda, et ühe ja sama hoidise söömine tüütab ära, aga kui siduda oma aiasaaduste kompott poekaubaga, võidavad sellest kõik.
Hoidisest saad teha ka näiteks punase hakklihasupi ürtidega või tomatise hakklihasousti, mis sobib lisaks riisile ka näiteks pastaga.
Iga riik teeb kõik endast oleneva, et hoida ära kriisiolukorrad, kuid kõiki kriise ei ole võimalik täiesti välistada, sest ka kõige turvalisemates riikides juhtub õnnetusi ning Eesti ei ole siinkohal erand. Mis võiks olla kodus, et vähemalt nädal aega kodust lahkumata hakkama saada? Oluline on jälgida ka seda, et kriisivaru sisaldaks toite, mida Sinu pere ka muidu igapäevaselt tarbib.
Kas tead seda tunnet, kui pead koogi tegemise jaoks eraldama munakollased munavalgetest ning lõpuks lähevad kollased ikka valgetega segamini?
Järgmine kord eemalda munakollased valgetest hoopis plastikpudeli abil. Usu, see töötab! Videost saad ka nippe, kuidas mune kiiremini koorida ning mil moel saad eemaldada munakoore lahtilöödud kanamunade seast.
Kuidas koorida apelsini ja mangot? Kas tead, mis seos on joogikõrrel ja maasikatel?
Meie teame vastused ja tahame neid ka Sinuga jagada! Mõnusat vaatamist!
Kuidas lõigata ananassi nii, et seda on mugav süüa, aga ilus ka lauale panna? Mida teha, kui kirsstomatid on vaja ruttu-ruttu salati jaoks lahti lõigata? Milline on kõige parem tehnika arbuusi lõikamiseks? Nendele küsimustele leiad vastused juba meie videost!
Kuidas saada mesi või maapähklivõi lusika küljest kergesti lahti? Või kuidas saada kõvaks läinud mesi uuesti kreemjaks? Kõikidele nendele küsimustele leiad vastused meie videost:
Kas Sina tead, kuidas koorida tomateid? Aga kuidas saada kartulilt koor maha ilma neid koorimata? Või mida teha, et vesi üle ei keeks? Just neid kööginippe tahamegi teiega jagada!