Soodsaim pere ostukorv
Värske hinnavõrdlus kinnitab, et Eesti inimeste armastatuimad tooted on soodsaimad just Coopis.
Coop arvutab oma keti pere ostukorvi hinda vastavalt Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud neljaliikmelise pere ostukorvi sisule ja kogustele. Valik hõlmab kõiki põhitooteid kartulist-kapsast piima, leiva, munade, lihatoodete ja magustoiduni. Võrdluses ei ole kasutatud iga kategooria kõige odavamat toodet vaid toite, mida inimesed Coopi näitel vastavas kategoorias ka päriselt kõige rohkem poest ostavad. Hinnavõrdlus viidi läbi kõikides suuremates jaekettides.
Heade hindadega toitudest valmista maitsvad toidud
Ajal, mil iga kulutus vajab hoolikalt planeerimist, on paslik otsida üles lihtsad ja soodsatest toorainetest valmivate roogade retseptid. Leidlike toitude valmistamisel on teejuhiks Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik, kes annab hüva nõu ning pakub välja heade hindadega ja kohalikest toorainetest valmistatud koduste toitude retseptid.
Uuringud näitavad, et keskmiselt käib neljaliikmeline perekond ühe kuu jooksul kolmes kuni neljas erinevas poeketis. Kui varem tehti ostud oma kodu lähedasest poest või trajektoorile töö ja kodu jäävast kauplusest, siis viimastel aastatel valivad inimesed ostukohaks selle poe, mille hinnad tunduvad soodsamad. On sulaselge, et keerulisel ajal mõeldakse ostud hoolikalt läbi ja ostukorvi jõuavad kampaania hindadega või soodsama tavahinnaga tooted.
Coop Kokkade peakoka Märt Metsallik annab nippe, kuidas soodsalt pere ära toita
Ava kõik
Toidukulud alla
Mida suurem on pere, seda rohkem toitu kodus tarbitakse ning paratamatult kipub eelarve toidu jaoks kasvama. Otsitakse soodsaid ja allahinnatud toidukaupu ning leitakse nutikaid võimalusi ühest toorainest mitme söögikorra valmistamiseks.
Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik on küll tipprestorani peakoka kogemusega, kuid sellele vaatamata armastab ta kodus valmistada tavalisemaid toite, mis eestlastel ikka laual on. Enne veel, kui Märdi koostatud retseptidele otsa vaatame, piilume Eesti inimeste ostukorvi ja teeme kindlaks, milliseid toiduaineid kohalikud inimesed tarbivad.
Kohalikul inimesel on väljakujunenud eelistused
Enamasti tehakse nädalas paar suuremat poeskäiku, lisaks väiksemad ostmised, kui mõni toiduaine otsa saab. Üsna tihti on nendeks piim, muna, leib-sai ja vorst. Kohalikul inimesel on üldjuhul väljakujunenud toodete ja kaubamärkide eelistused ning iganädalased ostukorvid sisaldavad küllaltki sarnaseid kaupu.
Eesti Konjuktuuriinstituut on koostanud nimekirja toidukaupadest, mida inimesed ühes nädalas ostavad. Valik hõlmab põhitooteid kartulist-kapsast piima, leiva, munade, lihatoodete ja magustoitudeni. Tähelepanelik lugeja märkab, et ligi kolmveerand pere ostukorvist koosneb eestimaise päritoluga kaupadest ja see on positiivne signaal kohalikule toidutootjale. Eesti inimene armastab kohalikku toitu ja võimalusel seda ka ostab.
Targalt osteldes on hinnad soodsad
Coopi pere ostukorv on kokku pandud Eesti Konjuktuuriinstituudi metoodika põhja. Tasub teada, et nende toodete hulka ei ole valitud iga kategooria kõige odavamat toodet, vaid neid, mida inimesed Coopi näitel vastavas kategoorias päriselt kõige rohkem poest ostavad. Üksikuid tooteid võib soodsamalt leida erinevatest kauplustest, kuid kogu pere ostukorv on Coopis väga soodsa hinnaga.
Coopi pere ostukorvist ei leia omamärgitooteid, sest erinevate poekettide omamärgitoodete kvaliteet, toote omadused ja hinnad on erinevad, mistõttu ei saa me ka nende hindu omavahel võrrelda.
Peakokk annab soovitusi
Selge on see, et igal aastaajal vajab inimene natuke erinevat toitu. Suvel nõuab keha kergemat söögipoolist, seevastu talvel isutavad rammusamad maitsed. „Traditsioonilise sealiha kõrval eelistatakse järjest rohkem linnuliha. Kohalik inimene armastab kotlette, ühepajatoite ja igasuguseid kartulitoite,“ tutvustab Märt Metsallik Eesti inimeste lemmikmaitseid ning lisab, et põlvkonniti on toidueelistused erinevad. „Majoneesisalatid ei ole noortele nii olulised, kui neile eelnenud põlvkondadele. Ka linnas ja maal on eelistused täiesti erinevad.”
Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik pani kokku kaks retsepti, mis on kodukokkadele jõukohased, valmivad kiiresti ning on seejuures rahakotisõbralikud ja toitvad. Proovi kindlasti ise järgi.
Toidupoes arukalt osteldes saab oluliselt hoida kokku iganädalastelt kulutustelt. Teadlik ostlemine ei tähenda pelgalt lühiajaliselt odavaima hinna otsimist, vaid ka nutikate harjumuste kujundamist, mis aitavad pere eelarvet säästa. Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik jagab soovitusi, kuidas poodlemine tõhusamaks muuta ning valmistada heade hindadega toidukaubast maitsvat sööki.
Keskmiselt käib pere poes vähemalt paar korda nädalas. Mõnes peres on kombeks ostelda nimekirja abil, teises tehakse otsused alles siis, kui poes ostukäru lükatakse. Viimasel juhul võib ostukorvi sattuda tooteid, mida tegelikult üldse vaja ei ole ja mis muudavad ostukorvi hinna tervikuna kallimaks. Selleks, et vältida ebavajalikke kulutusi, tasub ostud eelnevalt läbi mõelda.
Märt Metsalliku sõnul aitab põhjalik planeerimine vältida toidu raiskamist ning kanda hoolt selle eest, et kodus on alati vajalikud koostisosad olemas. „Parim nipp on panna kirja, mida soovitakse süüa näiteks nädala lõikes ning seejärel koostada nimekiri just nendest toodetest, mis vaja osta,“ soovitab Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik.
Uuringud näitavad, et keskmiselt käib neljaliikmeline perekond ühe kuu jooksul kolmes kuni neljas erinevas poeketis. Kui varem tehti ostud oma kodu lähedasest poest või trajektoorile töö ja kodu jäävast kauplusest, siis viimastel aastatel valivad inimesed ostukohaks selle poe, mille hinnad tunduvad soodsamad. On sulaselge, et keerulisel ajal mõeldakse ostud hoolikalt läbi ja ostukorvi jõuavad kampaania hindadega või soodsama tavahinnaga tooted.
Soodushinnad ja kampaaniapakkumised aitavad kulusid all hoida
Toidupoes tasub hoida silma peal soodushindadel ja kampaaniatel. Coopis avaldatakse igal teisipäeval kliendileht, kus on välja toodud parimad ning need tasub enne poodi minekut üle vaadata.
Märdi soovitus on poes jälgida, millised pika säilivusajaga tooted on kampaanias ja vajadusel varuda neid pikemaks ajaks. „Jahu, pasta, riis, sügavkülmutatud köögiviljad on toiduained, mis säilivad õigetes tingimustes tükk aega ja mida tasub osta suuremas koguses, kui hind on soodne,“ ütleb ta.
Kohalikku ja hooajalist eelistades saab säästa raha
Soodsalt ostlemine ei tähenda alati kõige odavamat toodet, vaid nutikat planeerimist. Kohalikud ja hooajalised kaubad on sageli odavamad ning nende ostmine toetab ka Eesti tootjaid. Coopis müüdav piim ja värske maitsestamata sea- ja veiseliha on 100% eestimaine ja neid kaupu ostes saab igal juhul Eesti toidutootjat toetada. Ka värske puu- ja köögivilja valimisel saab igaüks oma valikuga aidata kaasa sellele, kas toetada mõnda kohalikku tegijat või võtta välismaa kaup.
Hooajalised köögiviljad ja puuviljad on sageli ka toitaineterikkamad. „Kui tead, mis on parasjagu parima hinnaga ja saadaval, võid oma menüü selle järgi kohandada. Näiteks kui sügisel on kodumaised õunad odavamad, siis tasub neid rohkem süüa ja hoidistada,“ selgitab Märt Metsallik.
Lemmikbrändid hea hinnaga
Eesti Konjuktuuriinstituut on koostanud nimekirja toidukaupadest, mida inimesed ühes nädalas ostavad. Valik hõlmab põhitooteid kartulist-kapsast piima, leiva, munade, lihatoodete ja magustoitudeni. Tähelepanelik lugeja märkab, et ligi kolmveerand pere ostukorvist koosneb eestimaise päritoluga kaupadest ja see on positiivne signaal kohalikule toidutootjale. Eesti inimene armastab kohalikku toitu ja võimalusel seda ka ostab.
Just Coopi pere ostukorv on kokku pandud Eesti Konjuktuuriinstituudi metoodika põhjal. Tasub teada, et nende toodete hulka ei ole valitud iga kategooria kõige odavamat toodet, vaid neid, mida inimesed Coopi näitel vastavas kategoorias päriselt kõige rohkem poest ostavad. Üksikuid tooteid võib soodsamalt leida erinevatest kauplustest, kuid kogu pere ostukorv on Coopis väga soodsa hinnaga.
Coopi pere ostukorvist ei leia omamärgitooteid, sest erinevate poekettide omamärgitoodete kvaliteet, toote omadused ja hinnad on erinevad, mistõttu ei ole õiglane ka nende hindu omavahel võrrelda.
Peakokk annab soovitusi
Peatselt saabuva vabariigi aastapäeva eel otsivad eestimaalased välja vanad head retseptid, mis sel puhul ikka köögis käiku lastakse. Kiluvõileivad, täidetud munad, sült ja kartulisalat on pidupäeval ikka toidulaual esindatud. “Teame kõik, et Eesti inimene armastab sealiha ja see on enamasti pidulaudadel olemas. Mulle meeldib katsetada traditsioonilisi maitseid uuel moel ja kohe-kohe saabuva peopäeva eel pakun välja sealihapaja retsepti, mille koostisosad on tuttavad, kuid uutmoodi valmistusviis toob traditsiooniliste retseptide kõrvale midagi teistsugust,” räägib Coop Kokkade peakokk Märt Metshallik ning lisab, et sealihaga pajarooga söövad hea meelega kogu pere. “Uusi retsepte on ikka tore katsetada.”
Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik pani kokku retsepti, mis on kodukokkadele jõukohane, rahakotisõbralik ja toitev. Proovi kindlasti ise järgi.
Rahakotisõbralikud ja kodused retseptid
Ava kõik

Kogus: ca 25 kotletti
Ajakulu: ca 30 min
Hind: umbes 10 eurot
toode | kogus |
Hakkliha | 1 kg |
Kodujuust | 400 g |
Muna | 2 tk |
Sibul | 220 g |
Küüslauk | 4 küünt |
Riivsai | 200 ml |
Pipar | 1,5 tl |
Sool | 2,5 tl |
Tüümian(kuiv) | 1tl |
Petersell(kuiv) | 2,5tl |
Koori sibul ja haki väikesteks kuubikuteks. Küüslauk koori samuti ja haki peeneks. Aseta kaussi seguhakkiha. Lisa kodujuust, muna, kuubikuteks hakitud sibul, hakitud küüslauk ja riivsai. Maitseta segu maitseainetega ja sega mass kohe korralikult läbi. Lase segul mõned minutid seista. Veereta massist peopesa suurused pallid ja pressi kotlettideks. Prae kotletid mõlemalt küljelt kõrgemal kuumusel kuldseks. Aseta pruunistatud kotletid ahjuplaadile ja küpseta 200°C juures umbes 10-12 minutit. Serveeri rammusad ja valgurikkad kotletid meelepäraste lisanditega!
Nipid:
- Maitseainete puhul on arvestatud, et lusikas on ääreni täidetud mitte kuhjaga.
- Riivsai sega hakklihaseguga kohe läbi, sest riivsai võib niiskemate komponentidega kukku puutudes tükki minna ja siis on ühtlase massi saamine raskendatud. Võid veidi hakklihamassi kausi põhja loopida. Nii saab segu ühtlasem.
- Lase lihamassi ja riivsaia segul mõned minutid seista, sest siis hakkab riivsai paisuma ja segu on lihtsam vormida.
- Ahi soojenda ikka ette!

Kogus: 8
Ajakulu: küpsetuseks kuni 10 minutit
Hind: umbes 6,5 eurot
toode | kogus |
Rinnafilee sisetükk | 800 g |
Sibul | 120 g |
Küüslauk | 4 küünt |
Keefir | 300 ml |
Õli | 2 spl |
Sojakaste (light) | 5 spl |
Pipar | 0,5 tl |
Karri | 1 spl |
Suhkur | 0,5 tl |
Petersell(kuiv) | 2 tl |
Marinaadi valmistamine
Kana marineerimiseks aseta kana sobivasse anumasse. Koori sibul ja küüslauk. Sibulast võid teha suuremad sektorid ja küüslaugu lihtsalt lõikelaual lömastada või paar korda läbi hakkida. Lisa sibul, küüslauk ja ülejäänud komponendid kanaga samasse anumasse. Sega kõik korralikult läbi. Jäta marineeritud kana külmikusse marineeruma minimaalselt 24h.
Küpsetamine
Marineeritud liha aseta ahjupannile selliselt, et tükid oleks üksteisest eemal ja kuumus saaks ligi. Küpseta liha 220°C ja umbes 9-12minutit. Veendu, et sisetemperatuur oleks minimaalselt 75°C.
Nipid:
- Maitseainete puhul on arvestatud, et lusikas on ääreni täidetud mitte kuhjaga.
- Kana praadimisel võta pigem suurem pann ja laota kana tükid pannile üksteisest eraldi.
- Serveeri omale meelepäraste lisanditega.
Soovitus: Marineeritud kana rinnafilee tükist võib valmistada maitseka ja kerge salati.