Soodsaim pere ostukorv
Värske hinnavõrdlus kinnitab, et Eesti inimeste armastatuimad tooted on soodsaimad just Coopis.
Coop arvutab oma keti pere ostukorvi hinda vastavalt Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud neljaliikmelise pere ostukorvi sisule ja kogustele. Valik hõlmab kõiki põhitooteid kartulist-kapsast piima, leiva, munade, lihatoodete ja magustoiduni. Võrdluses ei ole kasutatud iga kategooria kõige odavamat toodet vaid toite, mida inimesed Coopi näitel vastavas kategoorias ka päriselt kõige rohkem poest ostavad. Hinnavõrdlus viidi läbi kõikides suuremates jaekettides.
Nii saab neljaliikmeline pere taskukohaselt söönuks
Ajal, mil iga kulutus vajab hoolikalt planeerimist, on paslik otsida üles lihtsad ja soodsatest toorainetest valmivate roogade retseptid. Leidlike toitude valmistamisel on teejuhiks Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik, kes annab hüva nõu ning pakub välja heade hindadega ja kohalikest toorainetest valmistatud koduste toitude retseptid.
Uuringud näitavad, et keskmiselt käib neljaliikmeline perekond ühe kuu jooksul kolmes kuni neljas erinevas poeketis. Kui varem tehti ostud oma kodu lähedasest poest või trajektoorile töö ja kodu jäävast kauplusest, siis viimastel aastatel valivad inimesed ostukohaks selle poe, mille hinnad tunduvad soodsamad. On sulaselge, et keerulisel ajal mõeldakse ostud hoolikalt läbi ja ostukorvi jõuavad kampaania hindadega või soodsama tavahinnaga tooted.
Toidukulud alla
Mida suurem on pere, seda rohkem toitu kodus tarbitakse ning paratamatult kipub eelarve toidu jaoks kasvama. Otsitakse soodsaid ja allahinnatud toidukaupu ning leitakse nutikaid võimalusi ühest toorainest mitme söögikorra valmistamiseks.
Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik on küll tipprestorani peakoka kogemusega, kuid sellele vaatamata armastab ta kodus valmistada tavalisemaid toite, mis eestlastel ikka laual on. Enne veel, kui Märdi koostatud retseptidele otsa vaatame, piilume Eesti inimeste ostukorvi ja teeme kindlaks, milliseid toiduaineid kohalikud inimesed tarbivad.
Kohalikul inimesel on väljakujunenud eelistused
Enamasti tehakse nädalas paar suuremat poeskäiku, lisaks väiksemad ostmised, kui mõni toiduaine otsa saab. Üsna tihti on nendeks piim, muna, leib-sai ja vorst. Kohalikul inimesel on üldjuhul väljakujunenud toodete ja kaubamärkide eelistused ning iganädalased ostukorvid sisaldavad küllaltki sarnaseid kaupu.
Eesti Konjuktuuriinstituut on koostanud nimekirja toidukaupadest, mida inimesed ühes nädalas ostavad. Valik hõlmab põhitooteid kartulist-kapsast piima, leiva, munade, lihatoodete ja magustoitudeni. Tähelepanelik lugeja märkab, et ligi kolmveerand pere ostukorvist koosneb eestimaise päritoluga kaupadest ja see on positiivne signaal kohalikule toidutootjale. Eesti inimene armastab kohalikku toitu ja võimalusel seda ka ostab.
Targalt osteldes on hinnad soodsad
Coopi pere ostukorv on kokku pandud Eesti Konjuktuuriinstituudi metoodika põhja. Tasub teada, et nende toodete hulka ei ole valitud iga kategooria kõige odavamat toodet, vaid neid, mida inimesed Coopi näitel vastavas kategoorias päriselt kõige rohkem poest ostavad. Üksikuid tooteid võib soodsamalt leida erinevatest kauplustest, kuid kogu pere ostukorv on Coopis väga soodsa hinnaga.
Coopi pere ostukorvist ei leia omamärgitooteid, sest erinevate poekettide omamärgitoodete kvaliteet, toote omadused ja hinnad on erinevad, mistõttu ei saa me ka nende hindu omavahel võrrelda.
Peakokk annab soovitusi
Selge on see, et igal aastaajal vajab inimene natuke erinevat toitu. Suvel nõuab keha kergemat söögipoolist, seevastu talvel isutavad rammusamad maitsed. „Traditsioonilise sealiha kõrval eelistatakse järjest rohkem linnuliha. Kohalik inimene armastab kotlette, ühepajatoite ja igasuguseid kartulitoite,“ tutvustab Märt Metsallik Eesti inimeste lemmikmaitseid ning lisab, et põlvkonniti on toidueelistused erinevad. „Majoneesisalatid ei ole noortele nii olulised, kui neile eelnenud põlvkondadele. Ka linnas ja maal on eelistused täiesti erinevad.”
Coop Kokkade peakokk Märt Metsallik pani kokku kaks retsepti, mis on kodukokkadele jõukohased, valmivad kiiresti ning on seejuures rahakotisõbralikud ja toitvad. Proovi kindlasti ise järgi.
Rahakotisõbralikud ja kodused retseptid
Ava kõik
Kogus: ca 25 kotletti
Ajakulu: ca 30 min
Hind: umbes 10 eurot
toode | kogus |
Hakkliha | 1 kg |
Kodujuust | 400 g |
Muna | 2 tk |
Sibul | 220 g |
Küüslauk | 4 küünt |
Riivsai | 200 ml |
Pipar | 1,5 tl |
Sool | 2,5 tl |
Tüümian(kuiv) | 1tl |
Petersell(kuiv) | 2,5tl |
Koori sibul ja haki väikesteks kuubikuteks. Küüslauk koori samuti ja haki peeneks. Aseta kaussi seguhakkiha. Lisa kodujuust, muna, kuubikuteks hakitud sibul, hakitud küüslauk ja riivsai. Maitseta segu maitseainetega ja sega mass kohe korralikult läbi. Lase segul mõned minutid seista. Veereta massist peopesa suurused pallid ja pressi kotlettideks. Prae kotletid mõlemalt küljelt kõrgemal kuumusel kuldseks. Aseta pruunistatud kotletid ahjuplaadile ja küpseta 200°C juures umbes 10-12 minutit. Serveeri rammusad ja valgurikkad kotletid meelepäraste lisanditega!
Nipid:
- Maitseainete puhul on arvestatud, et lusikas on ääreni täidetud mitte kuhjaga.
- Riivsai sega hakklihaseguga kohe läbi, sest riivsai võib niiskemate komponentidega kukku puutudes tükki minna ja siis on ühtlase massi saamine raskendatud. Võid veidi hakklihamassi kausi põhja loopida. Nii saab segu ühtlasem.
- Lase lihamassi ja riivsaia segul mõned minutid seista, sest siis hakkab riivsai paisuma ja segu on lihtsam vormida.
- Ahi soojenda ikka ette!
Kogus: 8
Ajakulu: küpsetuseks kuni 10 minutit
Hind: umbes 6,5 eurot
toode | kogus |
Rinnafilee sisetükk | 800 g |
Sibul | 120 g |
Küüslauk | 4 küünt |
Keefir | 300 ml |
Õli | 2 spl |
Sojakaste (light) | 5 spl |
Pipar | 0,5 tl |
Karri | 1 spl |
Suhkur | 0,5 tl |
Petersell(kuiv) | 2 tl |
Marinaadi valmistamine
Kana marineerimiseks aseta kana sobivasse anumasse. Koori sibul ja küüslauk. Sibulast võid teha suuremad sektorid ja küüslaugu lihtsalt lõikelaual lömastada või paar korda läbi hakkida. Lisa sibul, küüslauk ja ülejäänud komponendid kanaga samasse anumasse. Sega kõik korralikult läbi. Jäta marineeritud kana külmikusse marineeruma minimaalselt 24h.
Küpsetamine
Marineeritud liha aseta ahjupannile selliselt, et tükid oleks üksteisest eemal ja kuumus saaks ligi. Küpseta liha 220°C ja umbes 9-12minutit. Veendu, et sisetemperatuur oleks minimaalselt 75°C.
Nipid:
- Maitseainete puhul on arvestatud, et lusikas on ääreni täidetud mitte kuhjaga.
- Kana praadimisel võta pigem suurem pann ja laota kana tükid pannile üksteisest eraldi.
- Serveeri omale meelepäraste lisanditega.
Soovitus: Marineeritud kana rinnafilee tükist võib valmistada maitseka ja kerge salati.