Coop osales Eesti parimate toiduainete valimisel ja autasustamisel
02.05.2025

Coop Eesti ostudirektor (vasakpoolseim) andis üle kaupmeeste lemmikule auhinna.
Eelmise nädala kolmapäeval, 23. aprillil kuulutati toiduliidu traditsioonilisel aastakonverentsil juba 31. korda välja Eesti parimad toiduained. Nende valimisel ja parimate autasustamisel lõid kaasa ka Coopi ostuosakonna töötajad.
2025. aasta Eesti Parima Toiduaine konkurssi auhinnad jagati võitjatele kätte kolmapäeval Tallinnas Olümpia hotellis toimunud toiduliidu aastakonverentsil „Kuidas säilitada konkurentsivõime?“. Kuigi hõbemärgise ehk hinnalise 2. koha saanud toiduained kuulutati välja juba märtsikuus, siis sel nädalal tunnustati nende kõrval ka nelja 1. koha ehk kuldmärgi saajat, Eesti väikeettevõtete parimaid toidutooteid ning eriauhindade saajaid
Eesti parimaks toiduaineks 2025 on Marwi vannamei krevetid paprika ja küüslauguga, mille on valmistanud JP Foods AS. See toode valiti ka meedia lemmikuks. Parima mittealkohoolse joogi kuldmärgi sai karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium, parima alkohoolse joogi tiitel läks õllele Rock Hopper, mille on tootnud Saku Õlletehas ning parima lisandväärtusega toiduaine kuldmärgi pälvis Chef Lundén mozzarellakauss. Värska magneesiumivesi noppis konkursilt ühtlasi rahva lemmik 2025 tiitli.
Presidendi abikaasa Sirje Karise, regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terrase, toiduliidu juhi Sirje Potiseppa ja toiduliidu volikogu juhi Ipitsi kõrval andis ühe auhinna üle ka Coopi ostudirektor Oliver Rist. Tegu oli kaupmeeste lemmiku tiitli saavutanud jõhvikatega kaerasaiaga, mille tootjaks on Lõuna Pagarid AS. Teiste eriauhindade hulgas kuulutati parimaks vegantooteks La Muu mango-passionijäätis ning Tallinna eriauhind läks Põhjala hüpotoonilisele alkoholivabale õlule Treeninglaager.
Üle kümne aasta on Eesti Parima Toiduaine konkursi žüriis osalenud Coopi kiirestiringlevate toiduainete ostujuht Egne Keskla, kes seekord lõi kaasa piimatoodete ja valmistoidu hõbemärgi valimisel. Egne sõnul oskab ta võitjaid hästi ette ennustada, kuna tihti on tema valitud tooted 1. või 2. koha saajate hulgas. Seekord oli tema üheks isiklikuks lemmikuks parima valmistoidu hõbemärgi saanud Chef Lundéni Tu:nikauss.
Coop on üks vähestest Eesti jaekettidest, kes on olnud juba pikemat aega parimate toiduainete žüriisse kaasatud. „Tegelikult on päris huvitav seal käia, näha, mida tootjad on välja pakkunud ja kuidas komisjon hindab,“ räägib Egne. Tema sõnul on Eesti toidutootjate toit väga hea kvaliteediga ja selles osas pole parimate toiduainete konkursile jõudnud toiduainetel kunagi probleeme olnud. Pigem on küsimus selles, mis maitsed kellelegi meeldivad.
Toiduliit on Eesti Parima Toiduaine konkurssi korraldanud 1994. aastast. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja parimad toidugruppide esindajad ning lisaks ka parim lisandväärtusega toiduaine.