Kuidas kodumaist toitu ära tunda
08.09.2021

Kõige tervislikum toit on mõistagi kohalik toit. See on meile loomuomane, tuttav juba põlvkondade viisi ja tervislik ka planeedile, sest selle ökoloogiline jalajälg on transpordiahela tõttu väiksem. Kõige enam kohalikku kaupa müüvadki Eestis Coopi poed. Märgistusi, mis viitavad kodumaisusele, on aga palju.
TEKST: Teele Teder
Eesti parim toiduaine
Seda tähist saavad kanda tooted, mis on Eestis suurtootjate poolt toodetud. Selleks, et sellist märgist saada, tuleb suurtootjatel osaleda Eesti parima toiduaine konkursil ja saada auhinnatud koht. Igal aastal selgitatakse konkursile "Eesti parim toiduaine" esitatud toodete hulgast välja parimad toidugruppide esindajad ja ka parim lisandväärtusega toiduaine. Selleks aga, et konkursil osaleda, tuleb täita rida tingimusi. Näiteks peab tegemist olema uue tootega, mis on Eestis toodetud, ettevõtte aastakäive peab olema üle 10 miljoni euro või selles peab töötama üle 50 töötaja.
Tähele tasub panna, et seda märgistust kandva toote tooraine ei pea olema kodumaine. Lisaks on eraldi kategooriana loodud piirkondlik väiketootjate kategooria, nende puhul on toodud märgi juures välja ka ettevõtlusmaakond, milles ettevõtte kandideeris.
Mida näitab? Uus Eesti toode, mis on läbinud oma tootegrupi aastakonkursi.
Kes annab välja? Eesti Toiduainetööstuse Liit
Tunnustatud Eesti maitse (pääsukesemärk)
See märk näitab, et toode on valmistatud Eestis ja ka selle tooraine on kodumaine. Ka märgi kasutamisõigust võivad taotleda vaid Eesti äriregistrisse kantud ettevõtjad. Seega võib kindel olla, et pääsukesemärgiga toodete tooraine on kodumaine ja see on ka valmistatud Eestis.
Mida näitab? Toote põhi tooraine pärineb Eestist ja see on ka valmistatud Eestis.
Kes annab välja? Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.
Ehtne talutoit
See märk näitab, et toode on kas talus kasvatatud või toodetud. Kaubamärgi "Ehtne talutoit" lõi 2014. aastal Eestimaa Talupidajate Keskliit ja praeguseks on sellega ühinenud juba pea 60 Eesti talutootjat. Selle märgiga tooted on tavaliselt lisaks kodumaisusele ka säilitus- ja värvainetevabad, sest valmivad taludes naturaalsel viisil.
Mida näitab? Toode on valmistatud Eesti talus.
Kes annab välja? Eestimaa Talupidajate Keskliit
Tunnustatud maitse (nn ristikumärk)
Ristikumärk ei tähista kodumaist tootmist ega toorainet, vaid seda, et toode on toodetud Euroopa Liidus ja selle tootmine on olnud kvaliteetne.
Mida näitab? Toote head kvaliteeti.
Kes annab välja? Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
Eestis kasvatatud
Aitab tarbijal eristada kodumaiseid saadusi sisseveetud aiandussaadustest. Märk "Eestis kasvatatud" annab kindlustunde, et kvaliteetne köögi- ja puuvili, marjad, istikud ja/või lilled on Eestimaal kasvatatud.
Mida näitab? Toode on Eestis kasvatatud
Kes annab välja? Eesti Aiandusliit
Lipumärk
Rahvuslipu märk toote hinnasildil või toote pakendil näitab, et see on valmistatud Eesti toiduainetööstuse ettevõtetes eestimaalaste poolt eestimaalaste maitse-eelistusi ja traditsioone silmas pidades. Tooraine võib olla aga nii kohalik kui ka imporditud, ent seda märki kandvad tooted on valmistatud Eestis kohalikele tarbijatele.
Mida näitab? Toode on valmistatud Eesti toiduainetööstuse ettevõttes, kuid tooraine ei pruugi alati olla kodumaine.
Kes annab välja? Eesti Toiduainetööstuse Liit
Eesti mahemärk Öko
Seda märki antakse välja mahedalt kasvatatud põllumajandussaadustele ja -toodetele ehk nii tooraine kui ka selle tootmine on kodumaise päritoluga ning loomulikult mahe. Oluline on teada, et selle märgiga ei või märgistada saadusi ja tooteid, kui koostisosadest on vähem kui 95% mahe.
Mida näitab? Toode on 100% kodumaine ning mahe.
Kes annab välja? Põllumajandusamet või Veterinaar- ja Toiduamet
