Coop Kokad on loonud "Sööme targalt" tootesarja koostöös TFTAK teadlastega ja mõeldes Sinu tervisele -
toodete arendamisel on lähtutud tasakaalustatud toitumise põhimõtetest ja
kasutatud võimalikult naturaalseid tooraineid.
Valmistoit saab olla täisväärtuslik!
"Sööme targalt" tootesarja toodetelt leiad täiendava märgistuse,
mis aitab Sul lihtsasti teha enda toitumiseelistustele vastavaid valikuid ning
annab infot valmistoitude toitainelise koostise kohta.
Hommikusöögid ja magustoidud
Kodumaistest maitsetest inspireeritud rukkikamavahus saavad kokku rahvuslik rukkikama, põhjamaine jõhvikamoos ning kreeka stiilis kreemjas jogurt. Õhulisust ja siidist tekstuuri lisavad magustoidule munavalge ja vahukoor. Rukki-, odra- ja hernejahust koosnev kamajahu sisaldab märkimisväärses koguses kasulikke kiudaineid ja organismile vajalikke mineraale. Samal ajal tõstavad kamavahu koostises olevad kreeka jogurt ja munavalge magustoidu valgusisaldust. Üks portsjon (130 g) rukkikamavahtu sisaldab 17% sinu päevasest valguvajadusest ja 13% kiudainevajadusest.
Paja- ja vormiroad
Odrakruupidest valmistatav orsoto sarnaneb oma olemuselt teisele Itaalia kuulsale pajaroale – riisiga valmistatavale risotole. Kana- ja kitsejuustulisandiga kõrvitsaorsoto on toekaks kõhutäieks nii lõuna- kui õhtusöögiajal. Toitvad kodused kruubid on heaks kiudainete - eriti kasulike beeta-glükaanide - allikaks, mistõttu hoiavad need sööja kõhu kauem täis. Orsotole annavad rikkaliku maitse broilerihakkliha ja kreemine kitsejuust, kaunist kollast värvi lisavad muskaatkõrvits ja porgand. Maitset täiendavad küüslauk ja muskaatpähkel. Orsoto on pakendatud 300-grammisesse portsjonisse, mis katab 21% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 25% valguvajadusest.
Kerge ja figuurisõbralik kanapada näitab, kuivõrd lihtne on saada täis 5 soovituslikku portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Süües ära selles pakendis sisalduva koguse (350 g) kana-köögiviljarooga, oled tarbinud juba üle 3,5 portsjoni köögivilju! Samal ajal oled katnud ka rohkem kui viiendiku oma päevasest kiudainevajadusest. Lisaks on tegemist väherasvase roaga, mis hoiab su kõhu kaua täis tänu oma kõrgele kiudaine- ja valgusisaldusele. Värvilised köögiviljad täiendavad rooga vitamiinide, mineraalainete ja fütotoitainetega, muutes selle kanapaja muuhulgas heaks kaaliumi- ja fosforiallikaks.
Selles tervislikus pastaroas on kasutatud nii kiudainerikast täisterapastat kui täisteranisujahu. Täisterajahu toitaineväärtus on tunduvalt suurem kui rafineeritud jahul, kuna terade jahvatamisel alles jäetud kliid tõstavad kordades jahu kiudainete- ja mineraalainete sisaldust. Kevadisele kanapastale annavad värvi ja vitamiine erinevad köögiviljad ning kreemisust lisab toorjuust. See täistera pastaroog on hea raua- ja tsingiallikas. Raud on meie kehas hädavajalik hemoglobiini moodustamiseks ja tsink toetab meie immuunsüsteemi. Täistera kanapasta on pakendatud 300 g suurustesse portsjonitesse ning sisaldab vähemalt 1 portsjoni köögivilju päevasest soovituslikust 5 puu- ja köögiviljaportsjonist.
Salatid
See mahedamaitseline kreeka jogurti kastmega kanasalat on samapalju maitsev kui ta on tervislik. Salat sisaldab hõrku röstkana, mahlast virsikut, rohelist uba, põnevat maitsenüanssi lisab varsseller ja krõmpsu tekstuuri purustatud mandel. Salatikastmes kasutatud kreeka jogurt lisab salatile kreemisust, aga on tunduvalt vähemrammusam võrreldes majoneesi- või hapukoore baasil valmistatud salatikastmega. Lisaks sisaldab jogurt, nagu ka teised hapendatud toiduained, hulgaliselt kasulikke piimhappebaktereid. Kreeka jogurt koos röstitud kana ja mandlitega tõstavad oluliselt ka salati valgusisaldust. Üks salatiportsjon (200g) katab 38% meie päevasest valguvajadusest ning sisaldab rohkem kui 1,5 portsjoni puu- ja köögivilju.
Kas teadsid, et Vahemeremaade toitumisstiili peetakse üheks tervislikumaks maailmas? See itaaliapärane pastasalat päikesekuivatatud tomatitega koondab endas Vahemeremaade parimaid maitseid tervislikus võtmes. Lisaks päikesekuivatatud tomatitele annavad salatis maitset värsked kirsstomatid, feta juust, oliivid, rukola, basiilikupesto ja punane sibul. Pastasalatis on kasutatud täisteramakarone, mille kiudainete ja mineraalainete sisaldus on kordades suurem kui rafineeritud jahust valmistatud pastas. Pastasalat päikesekuivatatud tomatitega on pakendatud 200-grammisesse portsjonisse, mis sisaldab 22% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 21% valguvajadusest.
Lisandid ja kastmed
Õrnalt küüslauguse maitsega lillkapsariis on põnev vaheldus tavapärastele tärkliserikastele praelisanditele, sisaldades ligi 75% vähem süsivesikuid kui keedetud riis. Neutraalse maitse ja madala energiasisaldusega lillkapsas peidab endas hulgaliselt antioksüdante ja erinevaid kiudaineid, sealhulgas pektiini, arabinoksülaane, ligniini ning hemitselluloosi. Tagasihoidlikule lillkapsale annab selles lisandis maitset juurde küüslauk. Valides prae kõrvale või kastmelisandina ühe portsjoni (150 g) lillkapsariisi, oled hõlpsasti tarbinud juba 1,5 portsjonit oma päevasest puu- ja köögiviljade soovitusest. Lillkapsariisi juurde sobib ideaalselt Sinu lemmikkaste.
Projekti "Personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkus suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes" on toetatud Euroopa Regionaalarengu Fondi Nutika spetsialiseerumise rakendusuuringu meetmest. Toetuse summa: 54 335 €.
Toetatud projekti eesmärk on uurida personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkust suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes.
Eesmärk on uurida, kuidas on võimalik siduda innovaatilised IT-lahendused ja laboratoorsed analüüsid ning nende põhjal antavad personaalsed toitumissoovitused jaekaupluse tingimustes kliendile kasulikult toimivaks mudeliks, mis toetab inimese tervislikke valikuid.