Coop Kokad on loonud "Sööme targalt" tootesarja koostöös TFTAK teadlastega ja mõeldes Sinu tervisele - 
toodete arendamisel on lähtutud tasakaalustatud toitumise põhimõtetest ja
kasutatud võimalikult naturaalseid tooraineid.
Valmistoit saab olla täisväärtuslik!

"Sööme targalt" tootesarja toodetelt leiad täiendava märgistuse,
mis aitab Sul lihtsasti teha enda toitumiseelistustele vastavaid valikuid ning
annab infot valmistoitude toitainelise koostise kohta.

Oleme erilist tähelepanu pööranud kiudainesisaldusele​

Kiudained on väga kasulikud Sinu seedimisele, aitavad toita häid kõhubaktereid ja hoiavad kõhu kaua täis. Kõik uue tootesarja tooted on kiudaineallikad ehk sisaldavad vähemalt 1.5 g kiudaineid 100 kcal kohta.

Kiudainerikkad toidud teevad Sinu kõhule head

„Kiudainerikas“ märgis tähendab seda, et toode sisaldab vähemalt 6 g kiudainet 100 g kohta või vähemalt 3 g kiudainet 100 kcal kohta.

Tooted nii taimsete kui ka loomsete valguallikatega

„Sööme targalt“ sarjas on võimalik valida nii taimseid kui loomseid valguallikaid sisaldavate toodete vahel. „Valguallikas“ märgis tootel tähendab seda, et valk annab vähemalt 12% toidu energiasisaldusest.

Kõrgema valgusisaldusega toidud annavad täiskõhutunde pikemaks ajaks

„Valgurikas“ märgis tähistab seda, et valk annab vähemalt 20% toote energiasisaldusest.

Taljesõbralikumad valikud

Uute toodete hulgast leiad vähese rasvasisaldusega ja vähese küllastunud rasvhapete sisaldusega valmistoite, kus on vähendatud õli jm toidurasvade osakaalu. Vähese küllastunud rasvhapete sisaldusega toitudes on piiratud loomsete rasvade kasutamist.

Vähese suhkrusisaldusega magustoidud

Tootesarjast leiab nüüd ka vähese suhkrusisaldusega magustoite, mis aitab maiustades suhkrute tarbimise kontrolli all hoida. „Vähese suhkruga“ märgis viitab sellele, et toode sisaldab vähem kui 5 g suhkrut 100 g toote kohta.

Taimsed ja laktoosivabad eelistused

Pakume võimalust nautida täisväärtuslikku toitu ka juhul, kui järgid eridieeti, millele vastavad tooted leiad tootesarjast üles erimärgise (nt „vegan“) või pakendile märgitud täiendava info abil (nt „Toode on laktoosivaba“).

Puu- ja köögiviljaportsjonite arv

Riiklike toitumissoovituste järgi soovitatakse iga päev tarbida vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilja. Nüüd on otse tootepakendilt võimalik lugeda, mitu portsjonit puu- ja/või köögivilja konkreetne valmistoit sisaldab.

Hommikusöögid ja magustoidud

RukkikamavahtKodumaistest maitsetest inspireeritud rukkikamavahus saavad kokku rahvuslik rukkikama, põhjamaine jõhvikamoos ning kreeka stiilis kreemjas jogurt. Õhulisust ja siidist tekstuuri lisavad magustoidule munavalge ja vahukoor. Rukki-, odra- ja hernejahust koosnev kamajahu sisaldab märkimisväärses koguses kasulikke kiudaineid ja organismile vajalikke mineraale. Samal ajal tõstavad kamavahu koostises olevad kreeka jogurt ja munavalge magustoidu valgusisaldust. Üks portsjon (130 g) rukkikamavahtu sisaldab 17% sinu päevasest valguvajadusest ja 13% kiudainevajadusest.

Paja- ja vormiroad

Kõrvitsaorsoto kana ja kitsejuustuga Sööme targaltOdrakruupidest valmistatav orsoto sarnaneb oma olemuselt teisele Itaalia kuulsale pajaroale – riisiga valmistatavale risotole. Kana- ja kitsejuustulisandiga kõrvitsaorsoto on toekaks kõhutäieks nii lõuna- kui õhtusöögiajal. Toitvad kodused kruubid on heaks kiudainete - eriti kasulike beeta-glükaanide - allikaks, mistõttu hoiavad need sööja kõhu kauem täis. Orsotole annavad rikkaliku maitse broilerihakkliha ja kreemine kitsejuust, kaunist kollast värvi lisavad muskaatkõrvits ja porgand. Maitset täiendavad küüslauk ja muskaatpähkel. Orsoto on pakendatud 300-grammisesse portsjonisse, mis katab 21% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 25% valguvajadusest.

Kerge kanapada Sööme targaltKerge ja figuurisõbralik kanapada näitab, kuivõrd lihtne on saada täis 5 soovituslikku portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Süües ära selles pakendis sisalduva koguse (350 g) kana-köögiviljarooga, oled tarbinud juba üle 3,5 portsjoni köögivilju! Samal ajal oled katnud ka rohkem kui viiendiku oma päevasest kiudainevajadusest. Lisaks on tegemist väherasvase roaga, mis hoiab su kõhu kaua täis tänu oma kõrgele kiudaine- ja valgusisaldusele. Värvilised köögiviljad täiendavad rooga vitamiinide, mineraalainete ja fütotoitainetega, muutes selle kanapaja muuhulgas heaks kaaliumi- ja fosforiallikaks.

Täisterapasta kana ja köögiviljadega Sööme targaltSelles tervislikus pastaroas on kasutatud nii kiudainerikast täisterapastat kui täisteranisujahu. Täisterajahu toitaineväärtus on tunduvalt suurem kui rafineeritud jahul, kuna terade jahvatamisel alles jäetud kliid tõstavad kordades jahu kiudainete- ja mineraalainete sisaldust. Kevadisele kanapastale annavad värvi ja vitamiine erinevad köögiviljad ning kreemisust lisab toorjuust. See täistera pastaroog on hea raua- ja tsingiallikas. Raud on meie kehas hädavajalik hemoglobiini moodustamiseks ja tsink toetab meie immuunsüsteemi. Täistera kanapasta on pakendatud 300 g suurustesse portsjonitesse ning sisaldab vähemalt 1 portsjoni köögivilju päevasest soovituslikust 5 puu- ja köögiviljaportsjonist.

Salatid

Kanasalat Kreeka jogurtiga Sööme targaltSee mahedamaitseline kreeka jogurti kastmega kanasalat on samapalju maitsev kui ta on tervislik. Salat sisaldab hõrku röstkana, mahlast virsikut, rohelist uba, põnevat maitsenüanssi lisab varsseller ja krõmpsu tekstuuri purustatud mandel. Salatikastmes kasutatud kreeka jogurt lisab salatile kreemisust, aga on tunduvalt vähemrammusam võrreldes majoneesi- või hapukoore baasil valmistatud salatikastmega. Lisaks sisaldab jogurt, nagu ka teised hapendatud toiduained, hulgaliselt kasulikke piimhappebaktereid. Kreeka jogurt koos röstitud kana ja mandlitega tõstavad oluliselt ka salati valgusisaldust. Üks salatiportsjon (200g) katab 38% meie päevasest valguvajadusest ning sisaldab rohkem kui 1,5 portsjoni puu- ja köögivilju.

Vahemerepärane täisterapastasalat Sööme targaltKas teadsid, et Vahemeremaade toitumisstiili peetakse üheks tervislikumaks maailmas? See itaaliapärane pastasalat päikesekuivatatud tomatitega koondab endas Vahemeremaade parimaid maitseid tervislikus võtmes. Lisaks päikesekuivatatud tomatitele annavad salatis maitset värsked kirsstomatid, feta juust, oliivid, rukola, basiilikupesto ja punane sibul. Pastasalatis on kasutatud täisteramakarone, mille kiudainete ja mineraalainete sisaldus on kordades suurem kui rafineeritud jahust valmistatud pastas. Pastasalat päikesekuivatatud tomatitega on pakendatud 200-grammisesse portsjonisse, mis sisaldab 22% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 21% valguvajadusest.

Lisandid ja kastmed

Lillkapsariis Sööme targalt

Õrnalt küüslauguse maitsega lillkapsariis on põnev vaheldus tavapärastele tärkliserikastele praelisanditele, sisaldades ligi 75% vähem süsivesikuid kui keedetud riis. Neutraalse maitse ja madala energiasisaldusega lillkapsas peidab endas hulgaliselt antioksüdante ja erinevaid kiudaineid, sealhulgas pektiini, arabinoksülaane, ligniini ning hemitselluloosi. Tagasihoidlikule lillkapsale annab selles lisandis maitset juurde küüslauk. Valides prae kõrvale või kastmelisandina ühe portsjoni (150 g) lillkapsariisi, oled hõlpsasti tarbinud juba 1,5 portsjonit oma päevasest puu- ja köögiviljade soovitusest. Lillkapsariisi juurde sobib ideaalselt Sinu lemmikkaste. 

Projekti "Personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkus suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes" on toetatud Euroopa Regionaalarengu Fondi Nutika spetsialiseerumise rakendusuuringu meetmest. Toetuse summa: 54 335 €.

Toetatud projekti eesmärk on uurida personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkust suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes. 
Eesmärk on uurida, kuidas on võimalik siduda innovaatilised IT-lahendused ja laboratoorsed analüüsid ning nende põhjal antavad personaalsed toitumissoovitused jaekaupluse tingimustes kliendile kasulikult toimivaks mudeliks, mis toetab inimese tervislikke valikuid. 

Euroopa Regionaalarengu Fond