Coop Kokad on loonud "Sööme targalt" tootesarja koostöös TFTAK teadlastega ja mõeldes Sinu tervisele -
toodete arendamisel on lähtutud tasakaalustatud toitumise põhimõtetest ja
kasutatud võimalikult naturaalseid tooraineid.
Valmistoit saab olla täisväärtuslik!
"Sööme targalt" tootesarja toodetelt leiad täiendava märgistuse,
mis aitab Sul lihtsasti teha enda toitumiseelistustele vastavaid valikuid ning
annab infot valmistoitude toitainelise koostise kohta.
Milliseid valmistoite „Sööme targalt!“ tootesari pakub?
Coopi kauplustest üle Eesti ja eCoopist leiad järgmised hõrgud valmistoidud:
Hommikusöögid ja magustoidud
- Ahjupuder õunte ja kaneeliga
- Rukkikamavaht
- Vaarika-chiapuding
- Türgipärane "Menemen"
- Lõheomlett spinatiga
- Toorpuder kakaoga
Ahjupudru näol on tegemist klassikalise hommikupudruga uues võtmes. Ahjupuder on valmistatud kaerahelvestest ja sisaldab rikkalikult lisandeid: õunakuubikuid, datleid, kõrvitsaseemneid ja jõhvikaid. Hõrku maitset lisab ahjupudrule kaneel. Kaerahelbed on äärmiselt toitainerikkad ja sisaldavad hulgaliselt kiudaineid, mis hoiavad sööja kõhu kaua täis. Muuhulgas leidub kaerahelvestes kiudainet nimega beeta-glükaan, millel on tõestatud kolesterooli alandav toime.Ahjupuder on pakendatud 250-grammisesse portsjonisse, mis katab 26% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 20% valguvajadusest. NB! Naudi ahjuputru piima või taimse piimaalternatiiviga!
Kodumaistest maitsetest inspireeritud rukkikamavahus saavad kokku rahvuslik rukkikama, põhjamaine jõhvikamoos ning kreeka stiilis kreemjas jogurt. Õhulisust ja siidist tekstuuri lisavad magustoidule munavalge ja vahukoor. Rukki-, odra- ja hernejahust koosnev kamajahu sisaldab märkimisväärses koguses kasulikke kiudaineid ja organismile vajalikke mineraale. Samal ajal tõstavad kamavahu koostises olevad kreeka jogurt ja munavalge magustoidu valgusisaldust. Üks portsjon (130 g) rukkikamavahtu sisaldab 17% sinu päevasest valguvajadusest ja 13% kiudainevajadusest.
Ainult taimsest toorainest valmistatud vaarika-chiapuding mustikatega sobib hästi nii vahepalaks kui kergeks magustoiduks, aga miks mitte ka põnevaks hommikueineks! Chia-seemned on head oomega-3 rasvhapete allikad ning sisaldavad hulgaliselt kasulikke kiudaineid ja valku. Muuhulgas sisaldavad chia seemned ka kõiki 9 asendamatut aminohapet, mida meie keha vajab, aga ise ei sünteesi. Vähese suhkrusisaldusega chia-kookosepudingule annab magusat maitset hõrk vaarikapüree, kooresust lisab kookospiim. Üks portsjon (150 g) chia-kookospudingut sisaldab 20% sinu päevasest kiudainevajadusest.
Türgipärane hommikusöök menemen pakub avastamisrõõmu idamaade maitsete austajatele. Menemeni näol on tegemist munaroaga, millele lisab värvi ja mahlakust tomat, sekka natuke paprikat ja sibulat. Väikest teravust toovad munaroale küüslauk ja tšillipipar, menemeni muudab rikkalikumaks sinna lisatud riivjuust. Menemen on pakendatud 300-grammisesse portsjonisse, mis katab tervelt 39% sinu päevasest valguvajadusest ja sisaldab üle 2,5 portsjoni köögivilju. Menemen on ka väga heaks mineraalainete ja vitamiinide allikaks.
Luksuslik nädalavahetuse hommikusöök - lõheomlett spinatiga - on ühtaegu nii maitsev kui tervislik kõhutäis. Lisaks valgurikkale munale ja soolalõhele sisaldab omlett ka näpuotsatäie kiudainerikkaid päevalilleseemneid ja kaerakliisid. Kõik ikka selleks, et su kõht kuni lõunani täis püsiks! Hommikusöögile lisavad värvi ja mahlasust vitamiinirikkad paprika, spinat, sibul ja porgand. Üks 300-grammine portsjon lõheomletti spinatiga katab üle poole (52%) sinu päevasest valguvajadusest ja on äärmiselt rikas kasulike vitamiinide ja mineraalainete poolest.
Kuumtöötlemata toorpudrus on säilinud kõik vitamiinid, mis klassikalise hommikupudru keetmisel võivad kaotsi minna. Mõnusalt kakaone toorpuder täidab väga hästi kõhtu, hoides nälja edukalt eemal kuni lõunani. Pudrusse lisatud kiudaineallikad - kaerahelbed, kaerakliid, hirsitangud, päevalilleseemned, chia-seemned, mandlid ja kakao - katavad kokku 38% Sinu päevasest kiudainevajadusest. Lisaks kiudainetele sisaldavad teraviljad, pähklid ja seemned ka rikkalikult mineraalaineid ja kasulikke küllastumata rasvhappeid. Toorpuder on vähese suhkrusisaldusega ja valmistatud ainult taimsetest koostisosadest.
Paja- ja vormiroad
- Kõrvitsaorsoto kana ja kitsejuustuga
- Kerge kanapada
- Täisterapasta kana ja köögiviljadega
- Kirju tatraroog
- Lasanje kodujuustu ja tuunikalaga
- Lõhe-riisiroog
- Itaaliapärane risoto kanaga
Odrakruupidest valmistatav orsoto sarnaneb oma olemuselt teisele Itaalia kuulsale pajaroale – riisiga valmistatavale risotole. Kana- ja kitsejuustulisandiga kõrvitsaorsoto on toekaks kõhutäieks nii lõuna- kui õhtusöögiajal. Toitvad kodused kruubid on heaks kiudainete - eriti kasulike beeta-glükaanide - allikaks, mistõttu hoiavad need sööja kõhu kauem täis. Orsotole annavad rikkaliku maitse broilerihakkliha ja kreemine kitsejuust, kaunist kollast värvi lisavad muskaatkõrvits ja porgand. Maitset täiendavad küüslauk ja muskaatpähkel. Orsoto on pakendatud 300-grammisesse portsjonisse, mis katab 21% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 25% valguvajadusest.
Kerge ja figuurisõbralik kanapada näitab, kuivõrd lihtne on saada täis 5 soovituslikku portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Süües ära selles pakendis sisalduva koguse (350 g) kana-köögiviljarooga, oled tarbinud juba üle 3,5 portsjoni köögivilju! Samal ajal oled katnud ka rohkem kui viiendiku oma päevasest kiudainevajadusest. Lisaks on tegemist väherasvase roaga, mis hoiab su kõhu kaua täis tänu oma kõrgele kiudaine- ja valgusisaldusele. Värvilised köögiviljad täiendavad rooga vitamiinide, mineraalainete ja fütotoitainetega, muutes selle kanapaja muuhulgas heaks kaaliumi- ja fosforiallikaks.
Selles tervislikus pastaroas on kasutatud nii kiudainerikast täisterapastat kui täisteranisujahu. Täisterajahu toitaineväärtus on tunduvalt suurem kui rafineeritud jahul, kuna terade jahvatamisel alles jäetud kliid tõstavad kordades jahu kiudainete- ja mineraalainete sisaldust. Kevadisele kanapastale annavad värvi ja vitamiine erinevad köögiviljad ning kreemisust lisab toorjuust. See täistera pastaroog on hea raua- ja tsingiallikas. Raud on meie kehas hädavajalik hemoglobiini moodustamiseks ja tsink toetab meie immuunsüsteemi. Täistera kanapasta on pakendatud 300 g suurustesse portsjonitesse ning sisaldab vähemalt 1 portsjoni köögivilju päevasest soovituslikust 5 puu- ja köögiviljaportsjonist.
See toitev kirju tatraroog peidab endas lisaks seentele ka läätsesid ning hulgaliselt värvilisi köögivilju: paprikat, sibulat, maisi ja rohelist uba. Hoolimata madalast rasvasisaldusest hoiab pajaroog kõhu pikalt täis tänu rohkelt kiudaineid ja valku sisaldavatele läätsetele ja tatrale. Toitainerikkad läätsed on väga heaks taimseks valguallikaks, koosnedes ligi 25% ulatuses valgust. Lisaks sisaldavad läätsed rikkalikult mineraalaineid, muutes seeläbi ka lihtsa tatraroa kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori-, raua- ja tsingiallikaks. Kirju tatraroog on pakendatud 350g-suurustesse portsjonitesse, mis katab 28% päevasest kiudainete vajadusest, 32% päevasest valguvajadusest ning sisaldab rohkem kui 3,5 portsjonit köögivilju!
Kodujuustu ja tuunikalaga lasanje on populaarne ja tervislik alternatiiv armastatud Itaalia klassikule. Täisteranisujahust lasanjeplaatide vahelt leiad mahlases tomatikastmes tuunikala, kodujuustu, kidney-oad ja mitmesuguseid köögivilju. Eelkõige tex-mex toitudest tuntud punased neerukujulised aedoad ehk kidney-oad on suurepäraseks taimseks valguallikaks ning lisavad pastaroale ka mõnusat maitset ja tekstuuri. Üks lasanjeportsjon on korralik kõhutäis, kattes 61% Sinu päevasest valguvajadusest ja ligi veerandi (24%) kiudainevajadusest.
Kodune lõhe-riisiroog on taljesõbralik, ent toitev valik lõuna- või õhtusöögiks. Pruuni täisterariisiga valmistatud vormiroog sisaldab lisaks köögiviljadele kogunisti kolme erinevat valguallikat: lõhet, kodujuustu ja muna. Kokku katavad need üle poole (55%) Sinu päevasest valguvajadusest. Lisaks valgule sisaldab lõhe ka asendamatuid oomega-3 polüküllastumata rasvhappeid, mida meie keha väga vajab, aga ise ei sünteesi. Vormiroas kasutatud täisterariis ja kaerakliid hoolitsevad samal ajal selle eest, et tarbiksid piisavas koguses kiudaineid, kattes kahepeale 25% Sinu päevasest kiudainevajadusest. Kõik ikka selleks, et kõht kauem täis püsiks!
Itaaliapärane risoto kanaga on maitsev ja toitev kõhutäide nii lõuna- kui õhtusöögiajal. Risoto sisaldab erinevaid värvilisi köögivilju: paprikat, sibulat ja hernest, pruuni täisterariisi ning mahlast kana kintsuliha. Itaaliapärasest pajaroast ei puudu ka küüslauk, valge vein ja klassikaline Parmesani juust. Risotos kasutatav täisterariis ehk pruun riis on lihvimata riis, mille toitaineväärtus on tunduvalt kõrgem valgest riisist, sisaldades näiteks 3.5 korda rohkem magneesiumi. Üks 300-grammine portsjon risotot katab 54% Sinu päevasest valguvajadusest, 19% kiudainete vajadusest ja sisaldab üle 1.5 portsjoni köögivilju.
Salatid
- Kanasalat kreeka jogurtiga
- Hapukapsa-peedisalat
- Redise-kurgisalat pestoga
- Punase riisi salat
- Vahemerepärane täisterapastasalat
- Tuunikala-kinoasalat
See mahedamaitseline kreeka jogurti kastmega kanasalat on samapalju maitsev kui ta on tervislik. Salat sisaldab hõrku röstkana, mahlast virsikut, rohelist uba, põnevat maitsenüanssi lisab varsseller ja krõmpsu tekstuuri purustatud mandel. Salatikastmes kasutatud kreeka jogurt lisab salatile kreemisust, aga on tunduvalt vähemrammusam võrreldes majoneesi- või hapukoore baasil valmistatud salatikastmega. Lisaks sisaldab jogurt, nagu ka teised hapendatud toiduained, hulgaliselt kasulikke piimhappebaktereid. Kreeka jogurt koos röstitud kana ja mandlitega tõstavad oluliselt ka salati valgusisaldust. Üks salatiportsjon (200g) katab 38% meie päevasest valguvajadusest ning sisaldab rohkem kui 1,5 portsjoni puu- ja köögivilju.
See rohkelt hapukapsast sisaldav salat hoolitseb meie kõhu tervise eest, peites endas suurt hulka kasulikke piimhappebaktereid. Kuna meie soolestikus asub ligi 70% meie immuunsüsteemist, aitab hapukapsa ja teiste fermenteeritud toiduainete tarbimine toetada ka meie immuunsust. Kauni värvi annab salatile peet ja väge lisab küüslauk, põnevust ja tekstuuri toovad salatisse röstitud maapähklid. See hapukapsa-peedisalat on ka väga rikkaliku mikrotoitainete profiiliga, sisaldades märkimisväärses koguses magneesiumi, rauda, tsinki ja fosforit. Hapukapsa-peedisalat on pakendatud 200 g suurustesse portsjonitesse, mis sisaldab rohkem kui 2 portsjonit köögivilju.
Värske maitse ja iseloomuga redise-kurgisalat pestoga on uus ja põnev salat, mida saad nautida oma lemmiktoidu kõrvale või tervislikuks vahepalaks. Koos redise ja kurgiga annavad salatis värvi ja vitamiine roheline spinat ja läätseidud, itaaliapärast maitsenüanssi lisab basiilikupesto. Kas teadsid, et 95% redise kaalust ja 97% kurgi kaalust moodustab vesi? Seetõttu on ka redise-kurgisalati näol tegemist väherasvase ampsuga, mille üks 200-grammine pakend sisaldab tervelt 2.5 portsjonit tervise- ja taljesõbralikke köögivilju.
Tootesarja üks parimaid vitamiinide ja mineraalainete allikaid on kuldsetes toonides punase riisi salat. Punane riis on riisisort, millele on alles jäetud selle mikrotoitaine- ja kiudainerikas kest ning mis lisaks rauale sisaldab erinevad antioksüdantsete omadustega fütotoitaineid. Mais annab salatile magusust, porgand lisab krõmpsu ja mahedamaitseline sojauba lisab valku ja mineraalaineid. Vitamiinirikkad astelpajumarjad täiendavat salatit mõnusa hapuka noodiga. Punase riisi salat on pakendatud 200 g suurustesse portsjonitesse, mis katab 17% päevasest kiudainete vajadusest ning sisaldab rohkem kui 1 portsjoni köögivilju ja marju.
Kas teadsid, et Vahemeremaade toitumisstiili peetakse üheks tervislikumaks maailmas? See itaaliapärane pastasalat päikesekuivatatud tomatitega koondab endas Vahemeremaade parimaid maitseid tervislikus võtmes. Lisaks päikesekuivatatud tomatitele annavad salatis maitset värsked kirsstomatid, feta juust, oliivid, rukola, basiilikupesto ja punane sibul. Pastasalatis on kasutatud täisteramakarone, mille kiudainete ja mineraalainete sisaldus on kordades suurem kui rafineeritud jahust valmistatud pastas. Pastasalat päikesekuivatatud tomatitega on pakendatud 200-grammisesse portsjonisse, mis sisaldab 22% sinu päevasest kiudainete vajadusest ja 21% valguvajadusest.
Värske maitsega tuunikala-kinoasalatis saavad kokku pähklimaitseline kinoa, paprika, kurk ja tuunikala. Pikantset maitset lisavad salatile konserveeritud kapparid ja tilk sidrunimahla. Kinoa on Lõuna-Ameerikast pärit iidne kultuurtaim, mis on Eestis tuntud tšiili hanemaltsa nime all. Selle taime väikesed seemned on ühtaegu nii maitsvad kui kasulikud, sisaldades muuhulgas kõiki 9 asendamatut aminohapet, mida meie keha vajab, aga ise ei sünteesi. Kinoa-tuunikalasalat on pakendatud 200-grammisesse portsjonisse, mis katab 28% sinu päevasest valguvajadusest.
Lisandid ja kastmed
Õrnalt küüslauguse maitsega lillkapsariis on põnev vaheldus tavapärastele tärkliserikastele praelisanditele, sisaldades ligi 75% vähem süsivesikuid kui keedetud riis. Neutraalse maitse ja madala energiasisaldusega lillkapsas peidab endas hulgaliselt antioksüdante ja erinevaid kiudaineid, sealhulgas pektiini, arabinoksülaane, ligniini ning hemitselluloosi. Tagasihoidlikule lillkapsale annab selles lisandis maitset juurde küüslauk. Valides prae kõrvale või kastmelisandina ühe portsjoni (150 g) lillkapsariisi, oled hõlpsasti tarbinud juba 1,5 portsjonit oma päevasest puu- ja köögiviljade soovitusest. Lillkapsariisi juurde sobib ideaalselt Sinu lemmikkaste.
Klassikaline, ehtsa võiga valmistatud kuldne köögiviljapüree on segu kartulist, kaalikast ja porgandist. Värviline ja vitamiinirikas püree on maitsev ja väherammus alternatiiv kartulipudrule ning sobib hästi täiendama erinevaid koduseid kastmeid. Miks mitte proovida püree kõrvale kotlette või serveerida seda hoopis praetud seentega! Köögiviljapüree on pakendatud 350-grammisesse pakendisse, mis sisaldab rohkem kui 2,5 portsjonit köögivilju ja katab 25% sinu päevasest kiudainete vajadusest.
NB! Proovi köögiviljapüreest valmistada ka maitsvat püreesuppi, lahjendades püreed vähese veega!
Põneva nimega indiapärane Chana Masala kaste kõditab vürtsika Aasia köögi austajate maitsemeeli. Rohkelt kikerherneid sisaldav tomatikaste on maitsestatud küüslaugu, indiapärase vürtsisegu Garam Masala, ingveri, kurkumi ja tšillipipraga. Kergelt pähklimaitselised ning rohkelt kiudaineid ja valku sisaldavad kikerherned on heaks vahelduseks loomsetele valguallikatele. Keskmiselt vürtsikas Chana Masala kikerhernekaste sobib suurepäraselt nautimiseks riisiga või miks mitte ka lillkapsariisiga. Chana Masala on pakendatud 350-grammisesse pakendisse, mis katab rohkem kui poole (62%) sinu päevasest kiudainevajadusest, 40% valguvajadusest ning sisaldab rekordilised 8,5 portsjonit köögivilju!
Kanakotlet brokoliga on mõnus kombinatsioon tervisest pakatavast brokolist ja mahlasest broilerihakklihast. Kotlet on maitsestatud parmesani juustu ja tüümianiga, kauni kollase värvi annab kurkum. Kotleti pinda katvad linaseemned lisavad krõmpsu tekstuuri ja kasulikke oomega-3 rasvhappeid. Lisaks valgurikkale broilerihakklihale sisaldavad kotletid ka kiudainerikkaid kliisid, muutes need üheaegselt nii valgu- kui kiudainete allikaks. 150-grammine portsjon kanakotlette brokoliga katab tervelt 50% sinu päevasest valguvajadusest.
Projekti "Personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkus suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes" on toetatud Euroopa Regionaalarengu Fondi Nutika spetsialiseerumise rakendusuuringu meetmest. Toetuse summa: 54 335 €.
Toetatud projekti eesmärk on uurida personaliseeritud toiduvalikute pakkumise võimalikkust suurköögi tootmise ja jaekaubanduse tingimustes.
Eesmärk on uurida, kuidas on võimalik siduda innovaatilised IT-lahendused ja laboratoorsed analüüsid ning nende põhjal antavad personaalsed toitumissoovitused jaekaupluse tingimustes kliendile kasulikult toimivaks mudeliks, mis toetab inimese tervislikke valikuid.
